Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Príslušníci sliačskej leteckej základne spomínali na Deň slovenského vojenského letectva


Príslušníci sliačskej leteckej základne spomínali na Deň slovenského vojenského letectva

Tak ako to už od roku 2009 býva zvykom, nebolo tomu inak ani tento rok keď si príslušníci Taktického krídla Sliač pripomenuli 16. septembra 2016 Deň Slovenského vojenského letectva. 

Tento pamätný deň pripadajúci na 17. septembra nadväzuje na udalosti zo 17. septembra 1944, kedy sa príslušníci 1. Československého stíhacieho leteckého pluku pod velením štábneho kapitána Františka Fajtla presunuli na podporu Slovenského národného povstania z vtedajšieho Sovietskeho zväzu na poľné letisko v obci Zolná pri Zvolene. Uvedené  udalosti mali významný vplyv na skutočnosť, že v závere 2. svetovej vojny a po nej sa mohli Slováci a tiež Česi pripojiť k víťazným spojencom.  

Pri tejto príležitosti, počas slávnostného nástupu, náčelník štábu taktického krídla major Rastislav Kučera prečítal rozkaz veliteľa Vzdušných síl OS SR. Vo svojom príhovore vyzdvihol historický význam letiska Tri duby na Sliači, ako aj Československý stíhací letecký pluk pôsobiaci z poľného letiska v Zolnej. Krátko po slávnostnom nástupe sa náčelník štábu Taktického krídla Sliač a určení príslušníci taktického krídla zúčastnili aj osláv sviatku slovenského vojenského letectva pri Pamätníku letcov padlých v Slovenskom národnom povstaní v obci Zolná pri Zvolene.

 


Príslušníci sliačskej leteckej základne spomínali na Deň slovenského vojenského letectvaPríslušníci sliačskej leteckej základne spomínali na Deň slovenského vojenského letectvaPríslušníci sliačskej leteckej základne spomínali na Deň slovenského vojenského letectvaPríslušníci sliačskej leteckej základne spomínali na Deň slovenského vojenského letectvaPríslušníci sliačskej leteckej základne spomínali na Deň slovenského vojenského letectvaPríslušníci sliačskej leteckej základne spomínali na Deň slovenského vojenského letectvaPríslušníci sliačskej leteckej základne spomínali na Deň slovenského vojenského letectvaPríslušníci sliačskej leteckej základne spomínali na Deň slovenského vojenského letectvaPríslušníci sliačskej leteckej základne spomínali na Deň slovenského vojenského letectvaPríslušníci sliačskej leteckej základne spomínali na Deň slovenského vojenského letectvaPríslušníci sliačskej leteckej základne spomínali na Deň slovenského vojenského letectvaPríslušníci sliačskej leteckej základne spomínali na Deň slovenského vojenského letectvaPríslušníci sliačskej leteckej základne spomínali na Deň slovenského vojenského letectva

Autor: tk Sliač , Foto: tk Sliač - Dátum: 21.09.2016
Čítanosť: 3834
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share