Preskocit navigáciu

Príchod nového Vojenského veliteľa do misie UNFICYP


Príchod nového Vojenského veliteľa do misie UNFICYP

V pondelok 10. októbra 2016 pricestoval do misie UNFICYP nový veliteľ síl misie generálmajor Mohammad Humayun Kabir z Bangladéša. Za pocty nastúpenej jednotky čestnej stráže ho privítal Náčelník štábu plukovník Tim Wildish, ktorý pôsobil ako veliteľ síl po odchode predchádzajúceho veliteľa generálmajorky Kristin Lund. Generál sa následne stretol s halvnou predstaviteľkou misie p. Elizabeth Spehar, ktorá ocenila jeho bohaté profesionálne skúsenosti, ktoré budú prospešné pri ich spolupráci v misii. Akt prevzatia funkcie veliteľa síl ukončil podpisom tradičného preberacieho certifikátu.

V nasledujúcich dňoch absolvoval niekoľko oboznamovacích brífingov a stretnutí s hlavnými predstaviteľmi misie či už vojenskej, policajnej alebo civilnej časti. Počas tradičnej privítacej večere, organizovanej Náčelníkom štábu misie, mal generál Kabir možnosť bližsie spoznať kolektív veliteľstva a veliteľov sektorov. V závere svojho prvého pracovného týždňa navštívil argentísku vrtulníkovú letku a absolvoval prvý spoznávací let nad sektorom 2. V piatok taktiež navštívil slovenskú ženijnú čatu v kempe Tatry, ktorá pôsobí na veliteľstve misie v Nikózii. Formou brífingu ho hlavný ženista misie pplk. Pavol Kobik oboznámil s hlavnými úlohami ženijnej čaty, priestormi a na záver nasledovala praktická ukážka techniky, parku a dielní. Generál Kabir sa živo zaujímal o aktuálne plnené úlohy, ako je relokácie hlavnej vstupnej brány ale aj ostatné každodenne plnené úlohy.

V nasledujúcom týždni generál Kabir privíta veliteľov síl z misií UNIFIL, UNTSO, UNDOF a MFO počas dvojdňovej konferencie konanej v prietoroch veliteľstva v Nikózii, aby spolu prerokovali aktuálne regionálne záležitosti. Následne generál Kabir zavíta v pondelok, 24. októbra, po prvý raz aj do priestoru zodpovednosti Sektoru 4, kde plní operačné úlohy kontingent vojakov zo Slovenska, Maďarska, Srbska a Ukrajiny pod velením pplk. Rudolfa Eštoka.


Príchod nového Vojenského veliteľa do misie UNFICYPPríchod nového Vojenského veliteľa do misie UNFICYPPríchod nového Vojenského veliteľa do misie UNFICYPPríchod nového Vojenského veliteľa do misie UNFICYPPríchod nového Vojenského veliteľa do misie UNFICYP

Autor: mjr. Róbert Szakszon , Foto: rtn. Ľudovít Vereš - Dátum: 18.10.2016
Čítanosť: 971
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share