Preskocit navigáciu

HASIČSKÝ ŠPORT VO VZDUŠNÝCH SILÁCH


HASIČSKÝ ŠPORT  VO VZDUŠNÝCH SILÁCH

V dňoch od 5.5 do 7.5.2009 sa uskutočnil na pôde leteckej základne Prešov IV. ročník turnaja o putovný pohár veliteľa vzdušných síl v hasičskom športe vojenských hasičských jednotiek, ktorý bol organizovaný náčelníčkou požiarnej ochrany vzdušných síl.
Špecifickými disciplínami hasičského športu si zmerali sily, odborne znalosti a fyzičku pripravenosť v kategórii družstiev a jednotlivcov profesionálny vojaci z jednotiek hasičskej zahranej služby letiska Sliač, Prešov, Kuchyňa a brigády Zvolen. Disciplíny hasičského turnaja boli zlozene z požiarneho útoku vodou na terč, štafeta 8 x 50 m vedľa seba a pretek jednotlivca (beh na 60 m).
Námetovými cvičeniami hasičských jednotiek, ktoré sú predmetom zdokonaľovacej prípravy a predchádzajú príprave na turnaj v hasičskom športe sa zlepšuje nielen zručnosť, odborná pripravenosť príslušníkov hasičských jednotiek ale aj samotná spolupráca v družstve. Vzájomná dôvera hasičov a práca v tíme zvyšuje úroveň nasaditeľnosti hasičských jednotiek, ktorá je nevyhnutná v priebehu pri ostrom zásahu na likvidáciu vzniknutých požiarov a iných mimoriadnych udalostí. Zladenosť postupu činnosti požiarneho útoku a harmónia spolupráce medzi hasičmi v družstve sa preukázala dosiahnutím najlepšieho času hasičského družstva z Prešova a získaním 1.miesta, 2. miesto získalo hasičské družstvo Sliač, 3.miesto družstvo Zvolen a 4.miesto družstvo Kuchyňa. V hasičskom športe v disciplínach jednotlivcov 1. miesto získal hasič z leteckej základne z Kuchyne voj. Martin BENČURIK, 2. miesto hasič z Prešova voj. Ivan LEŠŠO, 3.miesto- hasič z Kuchyne voj. Matej MONČEK.
Súťaživosť a dobrá nálada všetkých zúčastnených družstiev vládla počas celého turnaja IV. ročníka hasičského športu. Výmena praktických rád a zručnosti pri práci s hasičskou technikou, zlepšenie časových intervalov a výkonov jednotlivcov boli témy, ktoré zneli ešte dlho po ukončení turnaja. Takmer vyrovnane výsledky hasičských družstiev z Sliača, Kuchyne, a dosiahnutie najlepšieho času v útoku na terc vodou hasičského družstva zo Prešova sú jasným dôkazom fyzickej zdatnosti a odbornej spôsobilosti hasičov letísk vzdušných síl nielen zabezpečiť požiarnu ochranu letovej prevádzky ale aj zvládať náročnosť požiadaviek tohto nezvyčajného povolania profesionálneho vojaka a hasiča zároveň v službe v Ozbrojených silách Slovenskej republiky.




HASIČSKY ŠPORT  VO VZDUSNYCH SILACHHASIČSKY ŠPORT  VO VZDUSNYCH SILACH

Autor: kpt. Ing. Novotná Mária,PhD , Foto: kpt. Ing. Novotná Mária,PhD - Dátum: 18.05.2009
Čítanosť: 15671
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share