Preskocit navigáciu

Pamätný deň venovaný obetiam vojen


Pamätný deň venovaný obetiam vojen

Každý národ si pamätá na svojich padlých vojakov, ktorí za svoju vlasť položili tú najvyššiu obeť, svoj život. UNFICYP, ako zoskupenie národov, ktoré slúžia pre spoločný cieľ spomína každoročne v novembri na 186 svojich vojenských a civilných príslušníkov, ktorí od vytvorenia misie v roku 1964 stratili svoje životy v snahe o mier na Cypre.

Novembrová pietna spomienka však nebola venovaná iba tým, ktorí prišli o svoj život počas služby na Cypre. Bola venovaná všetkým tým, ktorí položili svoje životy vo vojnových konfliktoch zahŕňajúc dve svetové vojny a všetky ostatné boje až po súčasnosť.
Vojnoví veteráni a členovia medzinárodného spoločenstva na Cypre sa dňa 13. novembra pripojili k personálu operácie UNFICYP a počas ceremoniálu na vojenskom cintoríne Wayne´s Keep Military Cemetery v Nikózii spomínali na obete vojen. Na zabezpečení ceremoniálu sa aktívne podielali starší kaplán nadporučík Marek Brody a náčelník osobného oddelenia nadporučík Boris Novotný.

Symbolom pre deň obetí vojen sa stal červený mak, ktorý je spomenutý v básni kanadského podplukovníka Johna McCrae "In Flanders Fields". Tieto maky kvitli na väčšine z najhorších bojísk Flámska v prvej svetovej vojne a ich typická červená farba sa stala symbolom krvi, ktorá bola vo vojne preliata.


Pamätný deň venovaný obetiam vojenPamätný deň venovaný obetiam vojenPamätný deň venovaný obetiam vojenPamätný deň venovaný obetiam vojenPamätný deň venovaný obetiam vojen.Pamätný deň venovaný obetiam vojen.Pamätný deň venovaný obetiam vojen.Pamätný deň venovaný obetiam vojen.Pamätný deň venovaný obetiam vojen..Pamätný deň venovaný obetiam vojen..Pamätný deň venovaný obetiam vojen..Pamätný deň venovaný obetiam vojen..

Autor: npor. Ing. Boris NOVOTNÝ , Foto: rtn. Ľudovít VEREŠ - Dátum: 15.11.2016
Čítanosť: 4553
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share