Preskocit navigáciu

Návšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na Cypre


Návšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na Cypre

Slovenská diplomatická návšteva vedená Predsedom Národnej rady p. Andrejom Dankom zavítala v pondelok 12. decembra 2016 v rámci svojej trojdňovej návštevy na veliteľstvo operácie UNFICYP v Nikózii. Predseda NR SR v sprievode podpredsedu NR SR p. Andreja Hrnčiara, Ministra obrany SR p. Petra Gajdoša, slovenskej veľvyslankyne na Cypre p. Oksany Tomovej a ostatných významných hostí delegácie najprv navštívil úrad pre nezvestné osoby (Committee on Missing Persons), kde ho členovia CMP v krátkom brífingu oboznámili s úlohami úradu a prezentovali antropologické laboratórium.

Následne sa delegácia presunula na veliteľstvo operácie, kde ju spoločne s veliteľom Sektoru 4 podplukovníkom Rudolfom Eštókom privítal Náčelník štábu operácie UNFICYP a zastupujúci veliteľ síl, plukovník Tim Wildish. Po obhliadke čestnej mnohonárodnej jednotky, ktorej členmi boli aj slovenskí vojaci privítala slovenskú delegáciu hlavná predstaviteľka misie p. Elizabeth Spehar. Po krátkom rokovaní nasledovala ceremónia kladenia venca pri pamätníku príslušníkov modrých bariet, ktorí obetovali svoje životy počas služby za mier.

Predseda NR ako aj Minister obrany využili príležitosť stretnúť sa s vojakmi slovenského kontingentu v ženijnom tábore TATRY. Významnú delegáciu privítali slovenský vojaci slávnostným nástupom jednotky Sektoru 4, ženijnej čaty, stálej zálohy veliteľa (Mobile force reserve), vojenskej polície (Force military police unit) a kľúčového personálu veliteľstva. Vo svojom príhovore predseda NR zdôraznil akú významnú úlohu zohrávajú slovenskí vojaci v rámci misie obzvlášť v dnešnej dobe intenzívnych rokovaní na ukončenie Cyperského konfliktu. Zároveň vyjadril slová chvály a hrdosti na adresu slovenských vojakov, ktorých excelentná práca a profesionalita sú vysoko cenené hlavnými predstaviteľmi misie čím dvíhajú kredit slovenskej armády a svojej vlasti tiež.

Zároveň zaželal tým vojakom, ktorí počas nadchádzajúcim vianočných sviatkov a Nového roka budú musieť plniť úlohy v rámci misie odlúčení ďaleko od svojich rodín pokojné prežitie vianočných sviatkov a veľa osobných a pracovných úspechov v roku 2017. Predseda NR spoločne s Ministrom obrany rozsvietili vianočný stromček a odovzdali veliteľovi SLOVCON darčeky pre slovenských vojakov.

Následne v krátkych prezentáciách veliteľ Sektoru 4 podplukovník Rudolf Eštók, hlavný ženista misie podplukovník Pavol Kobík, zástupca veliteľa vojenskej polície kapitán Vladimír Telesnický a veliaci poddôstojník MFR nadrotmajster Rastislav Skubeň oboznámili členov delegácie s hlavnými úlohami Sektoru 4 ako aj ostatných podporných jednotiek veliteľstva, v ktorých slúžia slovenskí vojaci.

Na záver nasledovala diskusia vojakov s predsedom NR SR, Ministrom obrany ako aj ostatnými členmi delegácie po ktorej sa predseda NR SR p. Andrej Danko podpísal do pamätnej kroniky a vymenil si dary s veliteľom slovenského kontingentu.


Návšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na CypreNávšteva Predsedu Národnej rady Slovenskej republiky na Cypre

Autor: mjr. Róbert Szakszon , Foto: rtn. Ľudovít Vereš - Dátum: 14.12.2016
Čítanosť: 5129
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share