Preskocit navigáciu

Winter Medal Parade v Sektore 4


Winter Medal Parade v Sektore 4

Koniec januára a celý február sú obdobím, ktoré nesúvisí len s prípravou personálu na nadchádzajúcu rotáciu, ale je to tiež obdobie, ktoré už tradične patrí v operácii UNFICYP udeľovaniu UN medailí príslušníkom modrých baretov za službu v mierových silách. Úvodnú zimnú medailovačku zorganizovalo veliteľstvo operáciu UNFICYP už v úvode februára. V nasledujúcom období prebehli medailovačky vo všetkých Sektoroch. Veliteľstvo Sektoru 4 vo Famaguste zorganizovalo pre svojich príslušníkov túto udalosť dňa 24. februára 2017.

Za účasti hlavnej politickej predstaviteľky operácie UNFICYP p. Elizabeth Spehar, vojenského veliteľa operácie generál majora Mohammada Humayun Kabira, predstaviteľov ambasád krajín participujúcich v Sektore 4 a ďalších hostí z veliteľstva operácie UNFICYP napochodovali jednotky Sektoru 4 na nástupisko pred hlavnú tribúnu. Ako je už vo Famaguste zvykom, ceremoniál začal podaním hlásenia hlavnej politickej predstaviteľke operácie UNFICYP p. Elizabeth Spehar a slávnostným vztyčovaním vlajky UN a vlajok participujúcich kontingentov. Úvodné slovo si zobral veliteľ Sektoru 4 pplk. Rudolf Eštók, ktorý vo svojom príhovore vyzdvihol kooperáciu medzi kontingentami v Sektore 4 a poďakoval všetkým príslušníkom za výborne odvedenú prácu a dosiahnuté výsledky.

Po príhovore nasledovala najočakávanejšia časť ceremoniálu – slávnostné udelenie medailí a strieborných čísel. Ocenených bolo 68 príslušníkov Sektoru 4 a štyria profesionálny vojaci zo slovenskej ženijnej čaty. K oceneným vojakom sa následne prihovorila p. Elizabeth Spehar, ktorá pripomenula náročné úlohy, ktoré plnia vojaci zo Sektoru 4 v nárazníkovej zóne, ale spomenula aj aktuálne problémy, súvisiace s vyjednávaním o zjednotenie ostrova, ktoré sa priamo dotýkajú aj plnenia operačných úloh v priestore zodpovednosti Sektoru 4. Na záver svojho prejavu zagratulovala vojakom k tomuto oceneniu a poďakovala im za prácu, ktorú odvádzajú v prospech operácie UNFICYP a v prospech udržania mieru na Cypre. Ceremoniál zakončili jednotky Sektoru 4 slávnostným pochodom. Po oficiálnej časti ceremoniálu boli všetci hostia a ocenení vojaci pozvaní na slávnostnú recepciu v priestoroch NCO Mess Hall.

História udeľovania medailí OSN
Medaila Spojených národov je udeľovaná od roku 1950, kedy bola prvýkrát udelená vojakom, ktorí boli súčasťou obrany Južnej Kórei proti Severnej Kórei počas Kórejskej vojny (1950-1953). Preto bol aj jej pôvodný názov „Kórejska medaila OSN“. Od roku 1955 sa postupne začali vytvárať ďalšie medaile udeľované participujúcim vojskám v rozličných operáciách pod hlavičkou OSN. Táto medaila je udeľovaná za účasť v spoločných vojenských a policajných operáciách na udržanie mieru, pri poskytovaní humanitárnej pomoci a pomoc po rôznych katastrofách. Medailu za službu v OSN dostáva každý vojak slúžiaci pod modrou vlajkou po odslúžených 90 dňoch. Následne sa za každých ďalších 180 dní služby udeľujú strieborné čísla.

Vo všeobecnosti má každá medaila OSN svoj vlastný dizajn a charakter v závislosti od regiónu, v ktorom jednotky OSN pôsobia. V misii UNFICYP má medaila tri rovnako veľké pruhy bledomodrej a bielej farby ako farby UN a sú oddelené tmavomodrým pruhom symbolizujúcim Stredozemné more.


Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4Winter Medal Parade v Sektore 4

Autor: UNFICYP , Foto: UNFICYP - Dátum: 27.02.2017
Čítanosť: 611
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share