Preskocit navigáciu

Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku


Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku

V priestoroch posádkového cvičiska Kolíňanský vrch sa v druhý aprílový týždeň uskutočnilo taktické cvičenie. V rámci neho sa vyčlenení príslušníci 2. protilietadlovej raketovej skupiny pod vedením majora Dalibora Dubiňáka pripravovali na bojové strežby obsluhami protilietadlového raketového kompletu 2K12 KUB, ktoré sa uskutočnia v máji vo vojenskom výcvikovom priestore Ustka v Požsku.
„Príprava pozostávala zo štvrtej etapy prípravy bojových zmien na strežby v Požsku. V jej priebehu sme preverili jednotlivcov z taktickej pripravenosti. Nasledova bude ešte konkrétna príprava na bojové strežby. Zameriame sa na bezpečnostné opatrenia, ktoré platia na požskom polygóne. Všetko vyvrcholí kontrolou zladenosti. S prístupom vyčlenených príslušníkov skupiny k plneniu úloh som spokojný,“ hovorí major Dubiňák, ktorý strežby v Požsku absolvoval už tri razy. Pri posledných v roku 2013 bol velitežom batérie. Pochvažuje si prístup velitežov zmien na strežbách kapitánov Miroslava Škamlu a Michala Školu.
Kapitán Škola má tak isto už trojnásobné skúsenosti zo strelieb v Požsku. Zdôrazňuje úlohu, ktorú pri strežbách plní operátor číslo 2 rádiolokátora a velitež družstva odpažovacieho zariadenia. Na týchto pozíciách patria medzi najskúsenejších rotný Daniel Piatnička, čatári Roman Svitač, Norbert Kysler a Rudolf Porubský. Práve oni pomáhajú čo najlepšie pripravi na plnenie úloh strelieb svojich kolegov, ktorí budú ma na požskej strelnici svoju premiéru. K úspechu taktického cvičenia prispeli aj príslušníci technického družstva pod vedením rotného Mária Kubríka.
Prípravu vyčlenených príslušníkov na Kolíňanskom vrchu si nenechal újs ani velitež nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády plukovník Ladislav Dovhun. Veď svoju vojenskú kariéru začínal práve ako velitež čaty 2K12 KUB, ešte v protilietadlovom raketovom pluku v Janoviciach nad Úhlavou. „Nadchádzajúce bojové strežby sú pre našich príslušníkov vyvrcholením ich prípravy. Strežby z ich prostriedkov nie je možné uskutočni na Slovensku. Preto využívame požský výcvikový a strelecký polygón Ustka. Výsledky terajších zamestnaní na Kolíňanskom vrchu ukazujú, že do Požska pôjdeme dobre pripravení,“ spokojne konštatuje velitež brigády.
Vyčlenené bojové zmeny operátorov riadiacich a navádzacích rádiolokátorov (RNRL) kompletu 2K12 KUB reagovali na reálne ciele, ktoré zabezpečovali svojou leteckou činnosou príslušníci letky taktického krídla Sliač s lietadlami L-39. Velitelia a operátori RNRL sa zdokonažovali a upevňovali návyky pri zachytávaní a sledovaní vzdušných ciežov a v činnosti počas manévru „odval“ v rámci vedenia bojovej činnosti, ktorý imituje reálne podmienky odpálenia vzdušného cieža počas bojových strelieb.
Protilietadlový raketový komplex 2K12 M3 KUB je určený k ničeniu lietadiel, leteckých riadených striel, vrtužníkov a ostatných vzdušných ciežov lietajúcich v malých a stredných výškach v rozmedzí 100 až 14 000 m, vo vzdialenostiach 3 až 24 km, pri rýchlostiach ciežov do 650 m/s, tlakovou vlnou a črepinovým účinkom bojovej nálože riadenej rakety o hmotnosti 56 kg, vybavenej rádiolokačným približovacím zapažovačom.


Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v PožskuNitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v PožskuNitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v PožskuNitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v PožskuNitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 2Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 2Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 2Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 2Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 3Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 3Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 3Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 3Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 5Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 5Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 5Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 5Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 6Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 6Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 6Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 6Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 7Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 7Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 7Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 7Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 8Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 8Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 8Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 8Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 9Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 9Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 9Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 9Nitrančania sa na Kolíňaskom vrchu pripravovali na strežby v Požsku 10

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor a rtm. Jozef JÁREK - Dátum: 13.04.2017
Čítanos: 6036
Verzia pre tlač

Skoči na menu


Share