Preskocit navigáciu

Veľká noc príslušníkov Sektoru 4 vo Famaguste


Veľká noc príslušníkov Sektoru 4 vo Famaguste

Veľkonočné sviatky sú najvýznamnejšie kresťanské sviatky, ktoré tento rok pripadli na dni 14. – 17. apríla 2017 a neobišli ani príslušníkov Sektoru 4 vojenskej operácie UNFICYP.
Spolu so slovenským kontingentom v Sektore 4 na Cypre pôsobia aj maďarský, srbský a ukrajinský kontingent a tak tu vzniká kultúrne a nábožensky bohatá spoločnosť, pričom samotný priestor nasadenia sa v tomto smere tiež vyznačuje rozdielnosťou oproti našej krajine.

Na Cypre sa slávi podľa pravoslávnej cirkvi, čo tento rok vyšlo na rovnaký dátum. Padre vykonával veľmi pekné obrady aj za prítomnosti zahraničných študentov na miestnej univerzite a tiež slovenské sväté omše v kempe M. R. Štefánika.

V nedeľu bol pre záujemcov pripravený tenisový turnaj. Hrali sa štvorhry, pričom prvé miesto získal Veliteľ Sektoru 4 podplukovník Rudolf EŠTÓK so spoluhráčom rotným Vincentom ŠÁNDOROM. Celkovo sa turnaju zúčastnilo 5 tímov zo slovenského kontingentu.
Veľká noc v pondelok sa začala slávnostnými raňajkami, ktoré pripravovali príslušníčky slovenského kontingentu už od nedele. Po raňajkách začal volejbalový turnaj, ktorý bol náhle prerušený a všetky ženy boli odvedené na heliport, kde ich už čakala pristavená cisterna s vodou a neobišla ich tradičná oblievačka. Potom sa už mohol volejbalový turnaj rozbehnúť za prítomnosti 8 tímov, z toho 2 srbských a 2 maďarských. Prvé miesto získal srbský tím, druhé a tretie slovenské tímy.

Veľkú noc väčšina z nás trávi spolu s rodinou. Príslušníci na Cypre túto možnosť nemajú, no pokúsili sa pomocou spoločných športových a kultúrnych akcií a taktiež tradičnou kuchyňou vytvoriť pohodu a priateľské prostredie aj napriek okolnostiam a chýbajúcim rodinám.


111

Autor: SLOVCON UNFICYP , Foto: SLOVCON UNFICYP - Dátum: 21.04.2017
Čítanosť: 885
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share