Preskocit navigáciu

Vzdušné sily budú opäť strieľať na Balte


Vzdušné sily budú opäť strieľať na Balte

Príslušníci vzdušných síl vykonajú v mesiaci máj 2017 bojové streľby pilotmi lietadiel MiG-29 „STRELA I“ a bojové streľby obsluhami protilietadlového raketového kompletu 2K12 KUB „STRELA II“ vo vojenskom výcvikovom priestore USTKA v Poľsku.

Vzhľadom k náročnosti prípravy a realizácii bojových strelieb bola vytvorená plánovacia skupina, ktorá sa minulý týždeň na čele s plukovníkom Igorom BRANDABUROM, náčelníkom odboru bojovej prípravy veliteľstva vzdušných síl, zúčastnila na hlavnej plánovacej konferencii priamo na mieste cvičenia, vo výcvikovom priestore USTKA.

Plánovacia skupina zo slovenskej strany vykonala rekognoskáciu priestorov a s expertným tímom z poľskej strany pripravili návrh technickej dohody, ktorá konkrétne rieši jednotlivé oblasti spolupráce pre zabezpečenie podpory cvičiacich jednotiek vzdušných síl. V súčasnosti prebieha legislatívne odborné posúdenie technickej dohody v každej krajine samostatne. Tento proces bude zavŕšený opakovaným stretnutím expertných skupín oboch krajín na konci mesiaca marec na záverečnej plánovacej konferencii vo Varšave s cieľom jej finálneho dopracovania.

V súčasnosti je zároveň vykonávaný príslušníkmi taktického krídla Sliač a protilietadlovej raketovej brigády Nitra intenzívny výcvik na cvičenie „STRELA I a STRELA II, pretože bojové streľby sú najvyššou a najdôležitejšou formou výcviku pre zvyšovanie bojových zručností a preverenie zladenosti jednotiek a systémov PVO v súčinnosti so zložkami letectva vo vojenskom výcvikovom priestore a sú najvyššou formou výcviku pilotov pre zvyšovanie bojových zručností a podmienkou pre pripravenosť personálu na plnenie úloh v rámci operácie NATINAMDS.


11112

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 20.03.2017
Čítanosť: 1767
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share