Preskocit navigáciu

Príslušníci vzdušných síl na špeciálnom zdravotníckom kurze v Českej republike


Príslušníci vzdušných síl na špeciálnom zdravotníckom kurze v Českej republike

Sedem príslušníkov vzdušných síl sa pod vedením rotného Ľuboša Ďuriša z obväziska nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády zúčastnili špeciálneho zdravotníckeho výcviku CLS (Combat Life Saver) konanom v dňoch 27. marca až 7. apríla 2017 vo Výcvikom centre CLS Vzdušných síl AČR v posádke Strakonice.

Na základe ponuky veliteľa Vzdušných síl Armády Českej republiky a dohovoru s veliteľom 25. protilietadlového raketového pluku dostali piati príslušníci obväzísk, jeden hasič a strelec z Nitry, Kuchyne a Zvolena príležitosť dosiahnuť v kurze „neodkladnej zdravotnej starostlivosti v poli“, schopnosť poskytovania predlekárskej prvej pomoci zraneným podľa požiadaviek normy STANAG 2122.

Dva týždne získavali spolu s príslušníkmi špeciálnej poriadkovej jednotky Krajského riaditeľstva polície hlavného mesta Prahy teoretickú a praktickú prípravu v poskytovaní neodkladnej zdravotnej starostlivosti a prvej pomoci v poli za simulovaných podmienok v teréne, ošetrovanie pod paľbou a nácvik stabilizácie životných funkcií na modeloch.

„Oceňujem možnosť porovnať našu metodiku s postupmi, ktoré používajú českí vojenskí záchranári,“ konštatoval rotný Ďuriš. „Mali to dobre pripravené, všetka česť. Inštruktori nám dávali zabrať, ale to bolo dobre. Aspoň bol výcvik efektívny,“ doplnil rotný Ďuriš.


111122223

Autor: rtm. Zuzana Mildeová , Foto: slob. Peter Šipula - Dátum: 26.04.2017
Čítanosť: 3893
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share