Preskocit navigáciu

Oslavy víťazstva nad fašizmom vo Zvolene a Banskej Bystrici


Oslavy víťazstva nad fašizmom vo Zvolene a Banskej Bystrici

Od 8. mája 1945 nás delí už 72 rokov. Napriek tomu si aj v týchto dňoch pripomíname jednu z významných udalostí v dejinách ľudstva a to ukončenie II. svetovej vojny a porážku fašizmu v Európe. V piatok 5. mája 2017 sa k celoeurópskym oslavám pripojili i obyvatelia mesta Zvolen a Banská Bystrica.

Vo Zvolene začal spomienkový akt o desiatej hodine pri Pamätníku Červenej armády na Námestí SNP a pokračoval na vojenských cintorínoch. Delegáciu Veliteľstva Vzdušných síl OS SR viedol zástupca veliteľa vzdušných síl brigádny generál Miroslav Lorinc. Krásne počasie priviedlo na udalosť množstvo obyvateľov Zvolena a žiakov i študentov stredných škôl.

V popoludňajších hodinách sa oslavy presunuli do Banskej Bystrice. Za veliteľstvo vzdušných síl sa slávnostného aktu zúčastnili plukovníci Peter Baliak a Slavomír Milde.

„Je našou povinnosťou nikdy nezabudnúť na utrpenie, bolesť a skazu, ktoré ľudia v Európe a po celom svete zažívali počas najväčšieho vojnového konfliktu v ľudských dejinách“, prihovoril sa Banskobystričanom a návštevníkom mesta podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. „Okrem šťastia, že žijeme v mierových časoch a patríme k úspešným krajinám strednej Európy, máme aj dôležité poslanie. Poslanie ďalej budovať a rozvíjať demokratické hodnoty tak, aby naše deti, naši vnuci a pravnuci sa narodili a žili ešte v lepšom svete, ako sme žili my. Nesklamme preto odkaz našich starých rodičov a spravme aspoň to málo a povedzme v našom kraji fašizmu jasné nie,“ ukončil príhovor Peter Pellegrini.

K slávnostnému rázu aktivity významne prispelo 22 príslušníkov sliačskeho taktického krídla a zvolenského krídla velenia, riadenia a prieskumu pri plnení úloh stráže pri pamätníkoch, zástave a nosení vencov. Pietnu udalosť hudobne sprevádzala Vojenská hudba Banská Bystrica.


11112222333344

Autor: rtm. Zuzana Mildeová , Foto: rtm. Zuzana Mildeová - Dátum: 09.05.2017
Čítanosť: 3941
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share