Preskocit navigáciu

Minister Lajčák navštívil slovenských vojakov v operácii UNFICYP


Minister Lajčák navštívil slovenských vojakov v operácii UNFICYP

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák navštívil dňa 19.05.2017 ostrov Cyprus, kde sa zúčastnil na zasadnutí Výboru ministrov Rady Európy v Nikózii. Okrem svojich pracovných povinností však budúci predseda valného zhromaždenia Organizácie spojených národov nezabudol ani na slovenských vojakov pôsobiacich v operácii UNFICYP práve pod hlavičkou tejto organizácie.

Minister navštívil vojakov priamo na veliteľstve operácie v Nikózii, kde sa na úvod stretol s náčelníkom štábu plukovníkom Timom Wildishom. Na spoločnom stretnutí rozobrali pôsobenie slovenského kontingentu (SLOVCON) v operácii, pričom náčelník štabu informoval ministra s veľmi pozitívnym hodnotením na adresu našich profesionálov a na prácu, ktorú v prospech operácie vykonávajú.

Po skončení stretnutia upriamil minister svoju pozornosť na slovenských vojakov. Ako je už pri takýchto návštevách zvykom, veliteľ SLOVCON pplk. Rudolf Eštók predstavil ministrovi na úvod kľúčový personál – slovenských dôstojníkov z veliteľstva operácie a zo Sektoru 4. Následne sa k vojakom prihovoril minister Lajčák a adresoval im veľmi kladné odozvy na ich prácu nielen od náčelníka štábu operácie ale aj od prezidenta Cyperskej republiky a zdôraznil význam a dôležitosť ich pôsobenia v operácii UNFICYP pre budúci priebeh bilaterálnych rozhovorov o zjednotení ostrova medzi obomi komunitami.

Náčelník operačného oddlenia mjr. Vladimír Smolej počas brífingu informoval ministra a členov delegácie o histórii operácie UNFICYP, o úlohách a mandáte operácie a o samotnom pôsobení slovenských vojakov v operácii. V následnej diskusii vystúpil aj zástupca slovenských policajtov (PZ SR) mjr. Korínek z medzinárodnej policajnej jednotky UNPOL a ministrovi Lajčákovi ozrejmil ich úlohy v operácii.

Diskusia ministra s vojakmi sa niesla predovšetkým v rovine otázok týkajúcich sa ďalšej budúcnosti operácie UNFICYP vzhľadom na prebiehajúce rozhovory o zjednotení ostrova medzi gréckymi a tureckými Cyperčanmi. V závere stretnutia odovzdal veliteľ kontingentu pplk. Rudolf Eštók ministrovi Miroslavovi Lajčákovi symbolický dar od slovenských vojakov: krabicu vyrobenú príslušníkom ženijného družstva slob. Jozefom Krajňákom z cyperského cédru s vygravírovaným znakom ostrova Cyprus, v ktorej bola uložená modrá baretka s odznakom OSN.


Minister Lajčák navštívil slovenských vojakov v operácii UNFICYPMinister Lajčák navštívil slovenských vojakov v operácii UNFICYPMinister Lajčák navštívil slovenských vojakov v operácii UNFICYPMinister Lajčák navštívil slovenských vojakov v operácii UNFICYPMinister Lajčák navštívil slovenských vojakov v operácii UNFICYPMinister Lajčák navštívil slovenských vojakov v operácii UNFICYPMinister Lajčák navštívil slovenských vojakov v operácii UNFICYPMinister Lajčák navštívil slovenských vojakov v operácii UNFICYPMinister Lajčák navštívil slovenských vojakov v operácii UNFICYPMinister Lajčák navštívil slovenských vojakov v operácii UNFICYP

Autor: npor. Boris Novotný , Foto: rtn. Ľudovít Vereš - Dátum: 25.05.2017
Čítanosť: 4631
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share