Preskocit navigáciu

Letci z Prešova pátrali po havarovanom lietadle


Letci z Prešova pátrali po havarovanom lietadle

Letisko v obci Řažňany 25. 2017 krátko po 10:00. Z trávnatého letiskového pásu sa práve odlepilo ľahké športové lietadlo Cesna 172 s tromi ľuďmi na palube. Naberá výšku a mení kurz smerom Vranov nad Topľou. Krátko po vzlete ale veža na prešovskom letisku obdrží správu o probléme s motorom a o istý čas riadiaci vo veži úplne stráca rádiové spojenie s posádkou. Lietadlo vtedy letelo v letovej hladine 2500 stôp nad katastrálnym územím obce Nemcovce...

Našťastie sa v daný deň nejednalo o skutočnú haváriu lietadla ale len o simulovaný scenár k precvičeniu činnosti Pozemnej pátracej a záchrannej služby (ďalej len PPZS) spolu s aktiváciou Leteckej pátracej a záchrannej služby (ďalej len LPZS).

Po strate spojenia s lietadlom vedúci riadenia lietania dozornému vrtuľníkového krídla vyhlásil signál „ZÁCHRANA“ pre aktiváciu skupiny PPZS a „POHOTOVOSŤ číslo 1“ pre aktiváciu zmeny LPZS vk Prešov s určením priestoru pátrania po havarovanom lietadle. Skupina PPZS po aktivácii nastúpila na nástupisku, kde veliteľ skupiny skontroloval techniku, materiálno-technické vybavenie a vydal úlohy podriadeným. Následne sa kolóna vozidiel presúvala do predpokladaného priestoru havárie.

Z prešovského letiska zároveň vzlietol aj Mi-17 LPZS, ktorý v krátkom čase vďaka moderným vyhľadávacím prístrojom na palube presne lokalizoval miesto nešťastia nad obcou Nemcovce. Vo vraku nájdeného lietadla sa nachádzal zranený zakliesnený pilot, ku ktorému sa po zosadnutí vrtuľníka ihneď ponáhľala dvojica leteckých záchranárov s vybavením. Pilota sa nakoniec podarilo záchranárom z vraku vyslobodiť a jeho zdravotný stav stabilizovať. Následne na miesto dorazila PPZS a začala zabezpečovať vrak lietadla, rádiové spojenie celej skupiny a transport zranenej posádky lietadla.

Vrtuľník medzičasom vzlietol aby pátral po zvyšných dvoch členoch posádky. Druhého člena záchranári našli na neďalekej lúke, tretieho lokalizovali v priľahlom lese - osoba vysielala núdzový signál. Kvôli náročnosti terénu sa musela do lesa vybrať skupina pátračov, ktorí zaujali rojnicu a sledovaním signálu rádiokompasom presne našli zraneného. Nasledoval transport k sanitke a prevoz do nemocnice.

Počas celého zamestnania nás prevádzali aj naši kolegovia z Krajských riaditeľstiev HaZZ a PZ v Prešove. Počas úvodných prezentácii sa oboznámili so štruktúrou, materiálno-technickým vybavením ako aj s operačnými možnosťami nasadenia PPZS a LPZS. Po úvodnej časti sa presunuli na letisko, kde si mohli zblízka obzrieť vrtuľník Mi-17 LPZS v úprave SAR (Search and Rescue) a jeho vybavenie, potom nasledoval presun na nástupisko krídla, kde už bola zhromaždená PPZS a následne sa policajti a hasiči presunuli na miesto simulovanej havárie lietadla nad obcou Nemcovce, kde spolu s hlavnými funkcionármi vrtuľníkového krídla Prešov na čele s veliteľom plk. Ing. Róbertom Tóthom sledovali celý priebeh tohto nácviku. Veliteľ v závere ocenil profesionalitu a nasadenie našich vojakov, no nezabudol pripomenúť nevyhnutnosť udržiavať nadobudnutú úroveň.


11112222333344445555666

Autor: vk Prešov , Foto: vk Prešov - Dátum: 30.05.2017
Čítanosť: 6154
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share