Preskocit navigáciu

V Kováčovej si pripomenuli 105 zavraždených


V Kováčovej si pripomenuli 105 zavraždených

„Načúvaj, ak prídeš až k našej bráne ticha,
zo semien našich sŕdc počuješ lásku rásť,
tou prsťou nad nami túžobne ako dýcha
do rokov jasnejších naša i tvoja vlasť,
načúvaj tichý žalm bolesti rodnej zeme,
v nej pravdu zmučenú i v smrti dopovieme.“

Poeticky sa návštevníkom prihovára nápis na Pamätníku SNP v blízkosti kúpeľného areálu obce Kováčová. Pamätník je mementom obetí Einsatzkommanda 14 a príslušníkov zvolenského pohotovostného oddielu Hlinkovej gardy. Tí na prelome rokov 1944 a 1945 brutálne umučili a popravili 105 osôb, ktoré následne zahrabali v masových hroboch v lesíku Boriny západne od Kováčovej. Kruté mučenie a smrť sa nevyhla ani ženám a malým deťom.

Vzdať hold obetiam pomsty za účasť v Slovenskom národnom povstaní a pomoci partizánom prišli, v stredu 24. mája 2017, pamätníci, pozostalí obetí, obyvatelia Kováčovej, predstavitelia samosprávy mesta Zvolen, obce Kováčová a Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Zvolen. Delegáciu vzdušných síl viedol náčelník štábu Veliteľstva vzdušných síl OS SR plukovník Stanislav Hurčík. Mladú generáciu zastupovali deti z miestnej základnej školy a študenti zo zvolenskej SOŠ hotelových služieb a obchodu.

„Odkaz tohto miesta, posolstvo umučených a zavraždených nám nesmie dovoliť otupiť našu ostražitosť, nesmie nám dovoliť zabudnúť, že ideológia fašizmu, nacizmu a neonacizmu, je nasmerovaná veľmi presne, má za cieľ zotročiť a vytvoriť menejcenných ľudí a čo je ešte brutálnejšie, je to plán postupného vyhladzovania nepotrebných rás,“ prihovoril sa účastníkom stretnutia člen predsedníctva Oblastného výboru SZPB Zvolen PhDr. Miroslav Náhlik. „Celkom na záver môjho spomienkového príhovoru mi dovoľte, aby som ešte raz poďakoval Vám, priami účastníci a s úctou sa skláňam k hrdinom, ktorí nemôžu byť tu, medzi nami. Ďakujeme im za mier a slobodu vykúpenú ich hrdinstvom, životmi a krvou. ĎAKUJEME.“

K dôstojnému priebehu aktivity významne prispeli príslušníci Taktického krídla generálmajora Otta Smika Sliač v úlohe nosičov vencov a stráže pri pamätníku.


11112222

Autor: rtm. Zuzana MILDEOVÁ , Foto: rtm. Zuzana MILDEOVÁ - Dátum: 30.05.2017
Čítanosť: 4071
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share