Preskocit navigáciu

1.ročník športovo – rekreačného podujatia „Pochod mierotvorcov“


1.ročník športovo – rekreačného podujatia „Pochod mierotvorcov“

Občianske združenie Nitrianske barety v spolupráci s Protilietadlovou raketovou brigádou Nitra zorganizovali v sobotu 27.mája 1.ročník športovo – rekreačného podujatia „Pochod mierotvorcov“. Pochod mierotvorcov bol organizovaný pri príležitosti medzinárodného dňa mierových síl Organizácie Spojených národov (OSN) ako vzdanie úcty poctivej  a svedomitej práci všetkým bývalým, súčasným ale aj budúcim vojakom mierových misií, ktorí môžu s hrdosťou nosiť modré barety, ale najmä ktorí svojou prácou prispievajú k udržaniu mieru vo svete.

1. ročníka Pochodu mierotvorcov sa zúčastnilo 195 účastníkov, z toho 99 Slovákov, 95 Čechov a 1 Talian. Takmer všetci účastníci boli príslušníkmi silových zložiek zúčastnených krajín. 

Trasa podujatia viedla stredne náročným lesným terénom s prevýšením viac ako 1,1 km a dĺžkou 23 km. Účastníkom podujatia poskytla nezabudnuteľný športovo - turistický zážitok zdolaním Ponitrianskej magistrály a Žibrice, ale taktiež očarujúcim výhľadom na celú Nitru priamo z Pyramídy na Zobore.

Po úspešnom absolvovaní štyroch „check pointov“ čakal v cieli účastníkov podujatia certifikát o absolvovaní 1. ročníka Pochodu mierotvorcov ako aj Pamätný odznak Pochodu mierotvorcov. Symbolika pamätného odznaku je venovaná regiónu Nitra a jeho bohatej histórii. V nitrianskom regióne bolo od roku 1993 až doposiaľ vycvičených viac ako 9 000 vojakov do rôznych mierových operácií.

Viac informácií o podujatí, ako aj fotogalériu nájdete na internetovej stránke:www.nitrianske-barety.sk


Medzinárodný deň príslušníkov mierových misií OSN si pripomíname od roku 2003. Predchádzalo tomu prijatie rezolúcie Valného zhromaždenia OSN z decembra 2002, ktorou bol 29. máj ustanovený za Medzinárodný deň mierových síl OSN.  Cieľom je vyjadriť hlbokú úctu a vzdať česť vojačkám a vojakom, ktorí v nich prišli o život alebo boli zranení a v mene svetového spoločenstva poďakovať všetkým mužom  a ženám, ktorí v misiách pod modrou vlajkou pôsobili. 

Občianske združenie Nitrianske barety bolo založené v roku 2016, inštruktormi výcviku jednotky UNFICYP v Protilietadlovej raketovej brigáde v Nitre. Jednou z úloh združenia je prezentovať prácu našich profesionálnych vojakov na Cypre, Protilietadlovú raketovú brigádu a nitriansky región nielen doma, ale aj v zahraničí.


1.ročník športovo – rekreačného podujatia „Pochod mierotvorcov1.ročník športovo – rekreačného podujatia „Pochod mierotvorcov11.ročník športovo – rekreačného podujatia „Pochod mierotvorcov23

Autor: plrb , Foto: plrb - Dátum: 12.06.2017
Čítanosť: 3542
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share