Preskocit navigáciu

Posádkový Deň detí na letisku Prešov


Posádkový Deň detí na letisku Prešov
Medzinárodný deň detí sa na Slovensku slávi od roku 1952 a aj tento 65. ročník bol pre nás príležitosťou pre vyčarenie úsmevu na detských tvárach a zapáleniu iskier radosti v ich očiach. Tejto výzvy sa chopili aj príslušníci vrtuľníkového krídla, ktorí v spolupráci s 2. mechanizovanou brigádou, Vojenskou políciou Prešov, Regrutačnou skupinou Prešov, Krajským riaditeľstvom HaZZ Prešov, Klubom plastikových modelárov Prešov, leteckou školou Heli Company a Aeroklubom Prešov zorganizovali dňa 9. júna 2017 Posádkový deň detí na letisku Prešov.
Posádkový deň detí otvorili úvodným slovom veliteľ 2. mechanizovanej brigády a zároveň posádky Prešov brigádny generál Ing. Martin Stoklasa a veliteľ vrtuľníkového krídla plukovník Ing. Róbert Tóth. Po úvodnom slove sa už všetky oči upriamili na vrtuľník Mi-17, ktorý dynamickým preletom pozdravil davy návštevníkov aby potom nabral potrebnú výšku na vykonanie vzdušného výsadku, ktorý bol v podaní roty hĺbkového prieskumu práporu ISTAR. Návštevníkov tiež zaujali letové ukážky pilotov z Heli Company na vrtuľníku typu Schweizer či jednomotorové lietadlo Viper z Aeroklubu Prešov.
Pozornosti a záujmu detí neušli ani hojne zastúpené statické ukážky leteckej a pozemnej techniky. Návštevníci si mali možnosť vyskúšať aké je to sedieť na mieste kapitána vrtuľníka Mi-17 alebo v kabíne cvičnej verzie Mi-2. Záujem bol aj o tank T-72, bojové vozidlo pechoty, či samohybnú kanónovú húfnicu Zuzana. Deti tradične pritiahla aj hasičská technika, ktorú prezentovali hasiči z HaZZ Prešov a z hasičskej jednotky vrtuľníkového krídla. Návštevníci si mohli tiež z blízka obzrieť auto vojenskej polície a nastúpiť do pancierovej kabíny Tatry 8x8.
V hangári pre zvedavcov boli pripravené funkčné RC modely lietadiel, nádherné modely papierových bojových lodí z 2. svetovej vojny, plastových lietadiel alebo diorám s pozemnou technikou. Na stoloch boli tiež pripravené ukážky strelných zbraní a spojovacej techniky.
O napätie sa postarali aj príslušníci kynologickej služby vrtuľníkového krídla, ktorí za pomoci služobných psov zneutralizovali narušiteľa so zbraňou. Akčné chvíle návštevníci zažívali počas ukážky boja zblízka v podaní príslušníkov práporu ISTAR. Za predvedené výkony zožali kynológovia a bojovníci z ISTARu búrlivý potlesk.  
Hasiči z HaZZ Prešov predviedli divákom ukážku vystrihovania zakliesnenej osoby z vraku auta a za asistencie hasičskej jednotky vrtuľníkového krídla uhasili horiaci vrak vozidla. Aj tento ročník sa nemohol zaobísť bez obľúbenej penovej šou, na ktorú deti netrpezlivo čakali. Vo veľkom oblaku peny za radostných výkrikov sa deti schuti vybláznili.
Deň detí navštívili počas celej doby húfy ľudí, ktorých okrem nádherného počasia sprevádzala aj uvoľnená a priateľská nálada. Všetci vojaci, hasiči a civilní vystavovatelia sú radi, že touto formou mohli verejnosti, no najmä deťom priblížiť svoju prácu a záľuby.
Tešíme sa na Vás opäť o rok!

Posádkový Deň detí na letisku Prešov Posádkový Deň detí na letisku Prešov Posádkový Deň detí na letisku Prešov Posádkový Deň detí na letisku Prešov Posádkový Deň detí na letisku Prešov Posádkový Deň detí na letisku Prešov Posádkový Deň detí na letisku Prešov Posádkový Deň detí na letisku Prešov Posádkový Deň detí na letisku Prešov 2Posádkový Deň detí na letisku Prešov 2Posádkový Deň detí na letisku Prešov 2Posádkový Deň detí na letisku Prešov 2Posádkový Deň detí na letisku Prešov 3Posádkový Deň detí na letisku Prešov 3Posádkový Deň detí na letisku Prešov 3Posádkový Deň detí na letisku Prešov 3Posádkový Deň detí na letisku Prešov 4Posádkový Deň detí na letisku Prešov 4Posádkový Deň detí na letisku Prešov 4Posádkový Deň detí na letisku Prešov 4Posádkový Deň detí na letisku Prešov 5Posádkový Deň detí na letisku Prešov 5

Autor: npor. Ing. Maroš KÖVÉR , Foto: autor - Dátum: 14.06.2017
Čítanosť: 4435
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share