Preskocit navigáciu

Prvé dva vrtuľníky Black Hawk sú už na Slovensku


Prvé dva vrtuľníky Black Hawk sú už na Slovensku

Modernizácia, po ktorej sa roky v ozbrojených silách volalo sa dnes stala realitou. Na letisku v Prešove pristáli prvé dva viacúčelové vojenské vrtuľníky UH-60M Black Hawk, ktoré budú súčasťou výzbroje Vzdušných síl OS SR. Ich preprava na Slovensko bola zmluvne zabezpečená v rámci kontraktu. Z USA boli prepravené loďou do Bremerhavenu v Nemecku, odkiaľ ich už na Slovensko previezli zmiešané slovensko-americké posádky. Slávnostné odovzdanie vrtuľníkov sa uskutoční aj za účasti zástupcov médií vo štvrtok 6. júla 2017.

V Spojených štátoch amerických už boli vo výcvikových zariadeniach amerických ozbrojených síl vycvičené štyri posádky na nové stroje, pričom výcvik ďalších, naďalej prebieha. Do konca roka 2017 by malo byť pripravených pilotovať nové stroje šesť posádok.

Počiatočná logistická podpora je zabezpečená v rámci zmluvy formou dodávky pozemného vybavenia, náhradných dielov a spotrebného materiálu. Súčasťou kontraktu je zabezpečenie úvodného balíka náhradných dielov počas dvoch rokov pre deväť vrtuľníkov a tiež náradie, kontrolná, meracia technika a prenosné pracovné stanoviská pre jednotlivé špecializácie, ktoré sa podieľajú na prevádzke vrtuľníkov.

Možnosť ďalšieho dozbrojenia sa v súčasnosti analyzuje v rámci pripravovaného Dlhodobého plánu rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl SR. Finálne rozhodnutie bude založené na výsledkoch tejto analýzy.

Nové vrtuľníky UH-60M Black Hawk budú dislokované v priestoroch Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove.

Ministerstvo obrany SR nakúpi celkovo deväť viacúčelových vrtuľníkov v celkovom objeme 261 miliónov amerických dolárov. Nákup sa zrealizoval prostredníctvom amerického vládneho programu FMS (Foreign Military Sales).


11112222333

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 27.06.2017
Čítanosť: 4962
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share