Preskocit navigáciu

TOBRUQ LEGACY - legenda ožíva po tretí krát


TOBRUQ LEGACY - legenda ožíva po tretí krát

Je to už tretí krát, kedy sa odvaha a chrabrosť našich predkov pri obrane mesta Tobruk pretavila do rozmerov najväčšieho medzinárodného cvičenia protivzdušnej obrany NATO v regióne Európy pod názvom Tobruq Legacy 2017.
Počas nasledujúcich dvoch týždňov v troch európskych regiónoch – juh (Rumunsko), stred (Česká republika) a sever (Litva) budú precvičené spôsobilosti kolektívnej obrany NATO. Zámerom cvičenia je interoperabilita prostriedkov a systémov pozemnej PVO s ambíciou vzájomného prepojenia jednotlivých regiónov a systému AWACS za účelom vzájomného zdieľania informácii a riadenia a velenia prostriedkom pozemnej PVO v spoločnej operácii. Zároveň však budú precvičené NATO postupy, procedúry a štandardy pod záštitou CAOC UEDEM s prepojením na AIRCOM Ramstein. Organizačne cvičenie zastrešuje USAREUR a 10. AAMDC. V Českej republike budú vykonané aj medzinárodné bojové streľby.
Táto séria cvičení vznikla ako koncept medzinárodnej spolupráce medzi Slovenskou a Českou republikou. Prvé cvičenie sa konalo v roku 2015 v ČR, druhý ročník organizovali Vzdušné sily OS SR. Tohto unikátneho cvičenia sa tento rok zúčastňuje už celkom 22 krajín NATO a PfP.
OS SR participujú tento rok v každom z regiónov. Na rumunskú leteckú základňu Mihail Kogalniceanu vyslali špecialistov Veliteľstva vzdušných síl, ktorý budú pôsobiť v zostave riaditeľstva cvičenia (EXCON) a spoločného operačného komponentu vzdušných síl NATO (JFAC).
Do Českej republiky bolo vyslané účelové zoskupenie postavené na deklarovanej jednotke IGLA zo síl protilietadlovej raketovej brigády Nitra a v Litve budú pôsobiť špecialisti Veliteľstva Vzdušných síl v zostave miesta velenia SBADOC.
Počas úvodného dňa cvičenia na leteckej základni v Rumunsku sa špecialisti VzS oboznámili s priestormi rozmiestnenia jednotlivých komponentov, jednotiek a pracovísk a vykonali koordináciu plnenia úloh s cvičiacimi jednotlivých krajín (USA, ROM, CZE, POL, GER, NLD, SLO, SRB, GBR, MKD, BIH). V ďalšej fáze cvičenia budú vykonané všetky kroky (príprava štábov v rámci zladenia postupov, dobudovanie pracovísk a nastavenia HW a SW) potrebné pre zahájenie vykonávacej fázy cvičenia Tobruq Legacy 2017.


TOBRUQ LEGACY - legenda ožíva po tretí krátTOBRUQ LEGACY - legenda ožíva po tretí krátTOBRUQ LEGACY - legenda ožíva po tretí krátTOBRUQ LEGACY - legenda ožíva po tretí krátTOBRUQ LEGACY - legenda ožíva po tretí krát 2TOBRUQ LEGACY - legenda ožíva po tretí krát 2

Autor: mjr. Peter Fajčík , Foto: autor - Dátum: 12.07.2017
Čítanosť: 4920
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share