Preskocit navigáciu

Veľká zmena pre vzdušné sily


Veľká zmena pre vzdušné sily

Príslušníci vzdušných síl si na deň 14. júla 2017 budú pamätať.

Po takmer päťročnom pôsobení na poste veliteľa vzdušných síl, generálmajor Miroslav Korba dnes symbolicky odovzdal velenie Vzdušných síl OS SR brigádnemu generálovi Ľubomírovi Svobodovi.

Slávnostný nástup jednotiek vzdušných síl pri príležitosti odovzdania a prevzatia funkcie sa uskutočnil v priestoroch taktického krídla Sliač za účasti náčelníka GŠ OS SR generála Milana Maxima. Pozvanie prijal aj Ordinár OS a OZ SR Mons. Františk Rábek, primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová, predstavitelia vojenského diplomatického zboru akreditovaní na Slovensku, ako aj ďalší významní hostia, ktorí sú so vzdušnými silami spätí.

Náčelník generálneho štábu vo svojom príhovore zdôraznil význam funkcie veliteľa vzdušných síl, ocenil prácu generálmajora Korbu a poprial mu veľa šťastia a úspechov v novej funkcii v zahraničí.

„Vážený pán brigádny generál Svoboda, v tomto náročnom období určite nie je jednoduché vziať na seba vedúcu úlohu a predovšetkým zodpovednosť, ktorá je s Vašou novou pozíciou úzko zviazaná. Pri plnení množstva úloh sa však budete môcť spoľahnúť a oprieť o kvalitných profesionálov, ktorých naše ozbrojené sily a zvlášť vzdušné sily bezpochyby majú“, zdôraznil generál Maxim vo svojom príhovore.

Brigádny generál Ľubomír Svoboda má za sebou bohatú kariéru počas ktorej prešiel niekoľkými významnými postami. Bol prvým veliteľom krídla - vtedy ešte brigády velenia, riadenia a prieskumu Vzdušných síl OS SR vo Zvolene, velil silám výcviku a podpory, pôsobil na veliteľstve vzdušných síl ako zástupca veliteľa, prešiel niekoľkými funkciami na Generálnom štábe OS SR a má bohaté skúsenosti z pôsobenia mimo územia SR.

„Keďže som stále aktívny pilot, na jednej strane je mi ľúto, že budem musieť ukončiť svoju vojenskú leteckú kariéru, no na strane druhej, mám nesmiernu radosť z toho, že moje očakávania sa plnia a vzdušné sily sa začali prezbrojovať na novú leteckú techniku, ktorá výrazne pozdvihne kvalitatívnu úroveň spôsobilostí jednotiek vzdušných síl“, povedal počas svojho príhovoru generálmajor Korba.

Odovzdanie funkcie sa uskutočnilo symbolickým odovzdaním a prevzatím štátnej vlajky medzi odchádzajúcim a nastupujúcim veliteľom. Počas slávnostného aktu nechýbal ani prielet lietadiel MiG -29, ktorý umocnil tento akt.


Veľká zmena pre Vzdušné silyVeľká zmena pre Vzdušné silyVeľká zmena pre Vzdušné silyVeľká zmena pre Vzdušné silyVeľká zmena pre Vzdušné sily 2Veľká zmena pre Vzdušné sily 2Veľká zmena pre Vzdušné sily 2Veľká zmena pre Vzdušné sily 2Veľká zmena pre Vzdušné sily 3Veľká zmena pre Vzdušné sily 3Veľká zmena pre Vzdušné sily 3Veľká zmena pre Vzdušné sily 3Veľká zmena pre Vzdušné sily 4Veľká zmena pre Vzdušné sily 4Veľká zmena pre Vzdušné sily 4Veľká zmena pre Vzdušné sily 4Veľká zmena pre Vzdušné sily 5Veľká zmena pre Vzdušné sily 5Veľká zmena pre Vzdušné sily 5Veľká zmena pre Vzdušné sily 5Veľká zmena pre Vzdušné sily 6Veľká zmena pre Vzdušné sily 6Veľká zmena pre Vzdušné sily 6Veľká zmena pre Vzdušné sily 6Veľká zmena pre Vzdušné sily 7Veľká zmena pre Vzdušné sily 7

Autor: VVzS , Foto: autor - Dátum: 14.07.2017
Čítanosť: 4232
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share