Preskocit navigáciu

Nové vrtuľníky vstúpili do služby


Nové vrtuľníky vstúpili do služby


Minister obrany SR Peter Gajdoš dnes v Prešove slávnostne odovzdal vojakom do užívania prvé dva vrtuľníky UH-60M Black Hawk. Dislokované budú vo Vrtuľníkovom krídle generálplukovníka Jána Ambruša.

„Som rád, že môžem povedať, že modernizácia našich vzdušných síl sa stala realitou a tieto prvé dva vrtuľníky doplní postupne ešte ďalších sedem,“uviedol minister obrany Peter Gajdoš. Ako vysvetlil, vrtuľníky sú určené pre výcvik, podporu operácií pozemných a špeciálnych síl a v neposlednom rade na zabezpečenie úloh domáceho krízového manažmentu. „Verím však, že modernizácia našich ozbrojených síl sa týmto nekončí, práve naopak budeme pokračovať v modernizácii pozemných síl v zmysle Dlhodobého plánu rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl SR, pre ktorý si budem pýtať mandát od vlády a Národnej rady SR,“ zdôraznil.

„Chcem sa poďakovať pánovi ministrovi za pozvanie, som rád že prvé dva Black Hawky už môžu slúžiť vojakom a sú prvým výsledkom našej Koncepcie vzdušných síl. Verím, že kontinuita bude pokračovať a prajem ministrovi obrany, aby si aj on mohol vychutnať výsledky svojho pôsobenia a jeho nasledovníci nadviazali na jeho úspešné projekty. Žiaľ ja som nemal to šťastie riešiť a doťahovať konkrétne projekty, pretože som nastúpil do disharmonického prostredia a musel som sa zaoberať aj záležitosťami okolo odpočúvania a podobným výstrelkom môjho predchodcu. Táto akvizícia je dôkazom, že modernizácia Ozbrojených síl SR nemusí zostať iba na papieroch, ale môže byť realitou,“povedal podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky Martin Glváč, ktorý nákup vrtuľníkov v zmysle mandátu vtedajšej vlády zazmluvnil.

Ako dnes uviedol zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Pavel Macko ozbrojené sily vítajú, že nastal deň, keď sa „zásadná modernizácia z konceptov mení na realitu“. „Naši vojaci dostávajú to najmodernejšie, čo momentálne je k dispozícii. Verím, že to využijú v prospech občanov Slovenskej republiky,“ zdôraznil.

Nákup vrtuľníkov ministerstvo realizovalo prostredníctvom amerického vládneho programu Foreign Military Sales (FMS) a cena za všetkých 9 vrtuľníkov je 261 miliónov amerických dolárov. Súčasťou kontraktu je aj ich preprava. V súčasnosti majú Ozbrojené sily k dispozícii štyri vycvičené posádky, pričom ďalší výcvik pokračuje. Do konca roka 2017 budú mať ozbrojené sily celkovo šesť kompletných posádok pripravených pilotovať nové vrtuľníky.


Nové vrtuľníky vstúpili do službyNové vrtuľníky vstúpili do službyNové vrtuľníky vstúpili do službyNové vrtuľníky vstúpili do službyNové vrtuľníky vstúpili do služby 2Nové vrtuľníky vstúpili do služby 2

Autor: KOd KaMO , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 03.08.2017
Čítanosť: 4305
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share