Preskocit navigáciu

Prešovskí lezci na spoločnom výcviku


Prešovskí lezci na spoločnom výcviku

Lezci z vojenskej hasičskej jednotky Prešov, záchranári z horskej služby BUČE spolu so záchranármi z Českej republiky vykonávali 21. augusta na Branisku výcvik vo vyhľadávaní nezvestných osôb. Výcvik bol zameraný na prehľadanie určitej oblasti za pomoci záchranárskych psov, poskytnutie prvej pomoci osobám, ktoré sa v danej oblasti našli a ich transport do bezpečia.

Ich úlohou bolo zdolať ťažko priechodnú prekážku v teréne (vysoký skalný previs) a vytvoriť lanovku. Pomocou lanovky bezpečne transportovať psovodov spolu so psami do priestoru, ktorý mali za úlohu prehľadať. Týmto spôsobom sa preverilo, ako dokáže záchranár a jeho vyhľadávací pes fungovať pri preskúmavaní terénu a vyhľadávaní stratených osôb po náročnom a strastiplnom presune lanovkou.

Cvičenie riadil člen Horskej služby Buče Marián Pavlišinec, ktorý sa so svojim psom takisto podieľal na vyhľadávaní osôb. Za lezeckú skupinu riadil výcvik veliteľ lezeckej skupiny čat. Ivan Leššo. Všetci zúčastnení boli veľmi spokojní s výsledkom výcviku, najmä s tým, ako zvládli záchranárske psi stresujúci faktor v podobe transportu lanovkou.

Prešovskí lezci sa už teraz tešia na ďalšiu spoluprácu.


11112

Autor: čat. Marián Piroh , Foto: vk Prešov - Dátum: 24.08.2017
Čítanosť: 4121
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share