Preskocit navigáciu

Obloha nad Sliačom bude dva dni patriť letcom, chýbať nebudú ani piloti vzdušných síl


Obloha nad Sliačom bude dva dni patriť letcom, chýbať nebudú ani piloti vzdušných síl

Minister obrany Peter Gajdoš dnes na Leteckej základni Sliač slávnostne otvoril v poradí už 7. ročník Medzinárodných leteckých dní SIAF 2017. Slávnostného ceremoniálu sa zúčastnil aj náčelník Generálneho štábu OS SR generál Milan Maxim, veliteľ Vzdušných síl OS SR brigádny generál Ľubomír Svoboda a ďalší významní hostia.

Návštevníci budú mať možnosť po prvýkrát vidieť aj prvý z dvoch vrtuľníkov UH-60 M Black Hawk už ako súčasť výzbroje slovenských vzdušných síl. „Je to jasný dôkaz toho, že to s modernizáciou našich ozbrojených síl myslíme vážne. To všetko samozrejme s cieľom garantovať občanom Slovenska, že vojaci sú tu vždy pre nich, pripravení pomôcť. A na to potrebujeme funkčné a akcieschopné ozbrojené sily,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš. Zároveň pripomenul, že súčasné vedenie rezortu kladie rovnaký dôraz aj na modernizáciu pozemných síl.

Na medzinárodných leteckých dňoch bude mať tento rok celkovo zastúpenie 15 krajín. Vzdušné sily predstavia v rámci dynamických a statických ukážok okrem už spomínaného vrtuľníka Black Hawk aj stíhacie lietadlá MiG-29, Albatrosy L-39, lietadlá L-410 a vrtuľníky Mi-17. Počas dvojdňového podujatia si budú môcť návštevníci pozrieť aj dynamické a statické ukážky pozemných a špeciálnych síl, ako aj Vojenskej polície a Čestnej stráže Ozbrojených síl SR.

„Takéto podujatie je vynikajúcou príležitosťou, ako môžeme verejnosti priblížiť náročnú prácu vojakov. Nie každý si uvedomuje, že musia byť 24 hodín denne, 7 dní v týždni pripravení chrániť náš vzdušný priestor, alebo byť v nepretržitej pohotovosti v rámci leteckej pátracej a záchrannej služby,“povedal minister Gajdoš.

Šéf rezortu obrany tiež pripomenul, že letecké dni sa konajú na mieste, ktoré zohralo významnú úlohu v rámci Slovenského národného povstania. „Vtedajšie letisko Tri duby bolo najdôležitejším povstaleckým letiskom a aj vďaka udalostiam, ktoré sa odohrali práve tu, dnes máme to šťastie, že žijeme v slobodnej krajine. V utorok si Slovenské národné povstanie pripomenieme v rámci oficiálnych osláv v neďalekej Banskej Bystrici. Osobne by ma veľmi potešilo, keby sme sa aj tam videli v takomto obrovskom počte,“ zdôraznil počas otváracieho ceremoniálu.


11112223333444455556666889101010101112121212141414141515151516161616

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement, npor. Peter Tkáč, rtm. Zuzana Mildeová - Dátum: 26.08.2017
Čítanosť: 4370
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share