Preskocit navigáciu

Slávnostné otvorenie expozície Légiovlak 2017 vo Zvolene


Slávnostné otvorenie expozície Légiovlak 2017 vo Zvolene

Trinásť zrekonštruovaných vozňov tvoriacich Légiovlak sa presunulo v pondelok popoludní z Košíc do Zvolena. Už v utorok ráno, 5. septembra 2017, bol Légiovlak pripravený na slávnostné otvorenie expozície v hlavnom železničnom uzle banskobystrického kraja. Okrem zástupcov miestnej samosprávy, Železničných opravovní a strojární a.s., Oblastného riaditeľstva Železníc Slovenskej republiky a Historického klubu techniky zaplnili zvolenskú osobnú stanicu žiaci a študenti základných a stredných škôl z mesta Zvolen a okolitých obcí.

V mene Ministerstva obrany Slovenskej republiky a Ozbrojených síl Slovenskej republiky prítomných privítal veliteľ vzdušných síl brigádny generál Ľubomír Svoboda. Hneď v úvode príhovoru sa poďakoval všetkým zainteresovaným podieľajúcich sa na príprave a realizácii tohto unikátneho projektu. „Osobitné poďakovanie patrí za myšlienku jeho vytvorenia Československej obci legionárskej a tým, ktorí stáli pri jeho zrode na území Českej republiky. Prezentácia tejto expozície je zároveň spôsobom, ako si môžeme spoločne uctiť pamiatku hrdinov prvej svetovej vojny, slovenských legionárov, príslušníkov československých légií a československého zahraničného vojska. Pevne verím, že naplno využijete príležitosť pozrieť si túto vzácnu expozíciu,“ pozval brigádny generál zúčastnených k prehliadke výstavy.

Svojím pôsobením získali československé légie počas prvej svetovej vojny prestíž a výrazne napomohli pri diplomatických rokovaniach podieľajúcich sa na vzniku nového štátu. Aj vďaka légiám bolo Česko-Slovensko po skončení vojny považované za jednu z víťazných krajín. Spomedzi slovenských osobností sa o ich založenie významne zaslúžil Milan Rastislav Štefánik. Náborom slovenských a českých vojakov, dezertérov alebo zajatcov z rakúsko-uhorskej armády talianskeho, francúzskeho alebo ruského frontu vybudoval akcieschopné a disciplinované jednotky.

Členovia zvolenského Klubu historickej techniky v spolupráci s Nadáciou Milana Rastislava Štefánika zrekonštruovali v Železničných opravovniach a strojárňach Zvolen, a.s., vozeň vyrobený v roku 1906 na repliku dielenského vozňa s finančnou podporou z dotácie Ministerstva obrany Slovenskej republiky. Ten sa stal v máji 2015 súčasťou Légiovlaku. Vozeň pochádza z troch posledných exemplárov a je jediným pojazdným. V jeho kovových častiach sa doteraz nachádzajú reálne stopy priestrelov z prvej svetovej vojny. Do časti interiéru zrekonštruovaného dielenského vozňa, pripravila Nadácia M. R. Štefánika historické expozície slovenského dielenského vozňa, kováčne a kovoobrobne.

Pre čo najväčšiu autentickosť a priblíženie podoby legionárskych vlakov a životných podmienok legionárov, ich bojovej činnosti a zvykov, boli vybrané najčastejšie používané vagóny. Súprava vlaku sa skladá z vozňa poľnej pošty, teplušky, plukovnej predajne, ubytovacieho, filmového, dielenského, krajčírskeho, zdravotníckeho, štábneho, veliteľského, obrneného a dvoch plošinových vozňov.

Expozícia Légiovlaku bude vo Zvolene dostupná širokej verejnosti do 10. septembra 2017 a to v pracovných dňoch od 08:00 do 18:00 hod. a cez víkend od 09:00 do 19:00 hod.

Po Zvolene sa na Légiovlak môžu tešiť obyvatelia a návštevníci Nitry, kde bude expozícia k dispozícii od 12. septembra 2017.


1111222233334444555577778888999111111

Autor: rtm. Zuzana Mildeová, kpt. Mário Malatinec , Foto: autor - Dátum: 05.09.2017
Čítanosť: 4664
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share