Preskocit navigáciu

Slovensko zakladajúcim členom NATO skupiny


Slovensko zakladajúcim členom NATO skupiny

Od utorka 5. septembra 2017 do štvrtku 7. septembra 2017 sa hrad Grand Vigľaš stal miestom prvého rokovania novovytvorenej riadiacej skupiny NATO s názvom GBAD C2 MOU Steering Group (Ground Based Air Defence Command and Control Memorandum of Understandig Steering Group). Slovenská republika, ako jedna z dvanástich zakladajúcich krajín (USA, GBR, CZE, HUN, POL, NLD, SWE, NOR, FIN, AUT a SRN), usporiadala toto dôležité úvodné zasadanie skupiny na svojom území. Okrem zakladajúcich krajín deklarovalo záujem vstúpiť do skupiny ďalších 5 krajín NATO (LTU, LVA, EST, PRT, ESP). Turecko zvažuje možnosť vstupu do tejto skupiny.
Táto riadiaca skupina je výsledkom dlhoročnej práce NATO skupiny SHORAD C2 TOE (short range air defence command and control team of experts), ako aj získaných poznatkov zo série cvičení TOBRUQ LEGACY, ktoré sa stali kľúčovými pre celé NATO v oblasti interoperability pozemnej protivzdušnej obrany NATO v spojení s integrovanou protiraketovou a protivzdušnou obranou NATO. Cieľom tejto riadiacej skupiny je vytvoriť pracovné skupiny zamerané špecificky na pozemnú protivzdušnú obranu, jej rozvoj v oblasti riadenia a velenia, interoperability systémov C2 a NATO datalinkov. Zároveň bude v NATO vytvorená pracovná skupina s názvom TOBRUQ LEGACY, ktorá bude smerovať ďalší vývoj tejto úspešnej série cvičení, ktorej ideovými zakladateľmi sú Slovenská republika spolu s Českou republikou a USA, analyzovanie získaných skúseností a ich aplikovanie pre relevantné NATO agentúry s cieľom skvalitniť ďalší rozvoj prostriedkov a systémov pozemnej PVO.
OS SR reprezentovali na tejto aktivite špecialisti Odboru podpory vzdušných síl z generálneho štábu OS SR Bratislava a Veliteľstva vzdušných síl Zvolen. Zo strany NATO bola vyzdvihnutá výnimočnosť tejto skupiny vzhľadom na urgentnú potrebu koordinovať všetky aktivity v oblasti pozemnej PVO so zameraním na vzájomnú interoperabilitu ako aj poďakovanie SR za zorganizovanie tohto úvodného rokovania.


Slovensko zakladajúcim členom NATO skupinySlovensko zakladajúcim členom NATO skupiny

Autor: VVzS , Foto: autor - Dátum: 11.09.2017
Čítanosť: 4261
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share