Preskocit navigáciu

Výcvik vojenských hasičských jednotiek vzdušných síl na Lešti


Výcvik vojenských hasičských jednotiek vzdušných síl na Lešti

Od pondelka 25. septembra 2017 sa stala výcviková osada Jakub Village Centra výcviku Lešť dejiskom výcviku vojenských hasičských jednotiek (VHJ) vzdušných síl. V súlade so Smernicou NGŠ o príprave OS SR vo výcvikovom roku 2017 a na základe požiadaviek cieľov a kódov spôsobilostí precvičovalo dvadsať príslušníkov VHJ zosúladenie pri vykonávaní špeciálnych hasičských a záchranárskych činností a zároveň velenie a riadenie hasičských jednotiek pri zásahoch v spolupráci s príslušníkmi obväzísk v podriadenosti Úradu hlavného lekára OS SR a Zdravotníckej záchrannej služby Bratislava.

Počas piatich dní precvičili vojenskí hasiči zo Sliača, Kuchyne, Prešova a Zvolena likvidáciu rôznych typov požiarov, diaľkovú prepravu vody, vyhľadávanie a evakuáciu zranených osôb. Jednou z úloh spoločného výcviku vojenských hasičských jednotiek vzdušných síl bolo i vyslobodenie zranených osôb z havarovaného vrtuľníka. Spaľujúci oheň ohrozoval troch ranených uväznených v kokpite. Úlohou hasičov bolo bezprostredne po predbežnom vyhodnotení situácie uhasiť požiar, poskytnúť záchranu a evakuovať posádku.

„Keďže pripravenosť vojenských hasičských jednotiek je dôležitou súčasťou bezproblémového zabezpečenia letovej činnosti útvarov vzdušných síl, absolvovanie praktického výcviku príslušníkmi VHJ považujem za nevyhnutné. V priebehu tohto týždňa mali všetci zúčastnení možnosť precvičiť postupy zásahov získané štyrmi príslušníkmi VHJ počas ich hasičského výcviku vo výcvikovom centre v anglickom Manstone. Som rád, že experti z manstonského hasičského strediska nás prišli tento týždeň podporiť v úlohe pozorovateľov a poradcov. Dnes môžem konštatovať, že stanovené ciele výcviku sme splnili,“ vyjadril v závere výcviku spokojnosť náčelník požiarnej ochrany veliteľstva vzdušných síl kapitán Radovan Medvec.


Výcvik vojenských hasičských jednotiek vzdušných síl na LeštiVýcvik vojenských hasičských jednotiek vzdušných síl na LeštiVýcvik vojenských hasičských jednotiek vzdušných síl na LeštiVýcvik vojenských hasičských jednotiek vzdušných síl na LeštiVýcvik vojenských hasičských jednotiek vzdušných síl na LeštiVýcvik vojenských hasičských jednotiek vzdušných síl na LeštiVýcvik vojenských hasičských jednotiek vzdušných síl na LeštiVýcvik vojenských hasičských jednotiek vzdušných síl na LeštiVýcvik vojenských hasičských jednotiek vzdušných síl na LeštiVýcvik vojenských hasičských jednotiek vzdušných síl na LeštiVýcvik vojenských hasičských jednotiek vzdušných síl na LeštiVýcvik vojenských hasičských jednotiek vzdušných síl na LeštiVýcvik vojenských hasičských jednotiek vzdušných síl na Lešti

Autor: rtm. Zuzana Mildeová , Foto: autor - Dátum: 29.09.2017
Čítanosť: 5156
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share