Preskocit navigáciu

Sliačski výkonní letci precvičovali núdzové opustenie lietadla


Sliačski výkonní letci  precvičovali núdzové opustenie lietadla

Najpodstatnejším faktorom ovplyvňujúcim každé rozhodnutie v sťažených pracovných podmienkach by mala byť bezpečnosť. V takom náročnom povolaní akým je výkonný letec je tento činiteľ najdôležitejší. Obzvlášť to platí pre letcov, ktorí sa podieľajú na plnení hlavnej úlohy Taktického krídla Sliač a tou je nepretržité zabezpečenie vzdušného priestoru Slovenskej republiky a vzdušného priestoru Aliancie. Aj pri maximálnom dodržaní zásad sa letec môže dostať do krajnej situácie, či už z technických príčin alebo zlyhaním ľudského faktora. V prípade vyhrotenia situácie opúšťa lietadlo núdzovým spôsobom. Tento proces označovaný ako núdzové opustenie lietadla má svoj presný postup, a keďže sa vykonáva vo veľkom psychickom vypätí a v časovej tiesni, je nutné sa túto činnosť prakticky naučiť a pravidelne ju precvičovať.

Práve z tohto dôvodu precvičovali 3. októbra 2017 pod vedením náčelníka padákovej, výsadkovej a záchrannej služby taktického krídla rotmajstra Petra Balogha sliačski výkonní letci núdzové opustenie lietadla. Po praktickom nácviku opustenia lietadla nasledovalo preskúšanie, počas ktorého boli letcom nasimulované rôzne situácie zlyhania katapultáže. Môže nimi byť blokovanie prekrytu kabíny, blokovanie druhého pilota až po nutnosť opustiť lietadlo
bez katapultáže. Aj napriek tomu, že tieto nevyhnutné nácviky sú pravidelne vykonávané jedenkrát mesačne a každý letec je povinný si ich osvojiť, veríme, že takto získané vedomosti a zručnosti nebude musieť nikdy využiť reálne v praxi.


1

Autor: tk Sliač , Foto: tk Sliač - Dátum: 04.10.2017
Čítanosť: 4844
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share