Preskocit navigáciu

Prehliadka diel FotoAtak 2017, Galéria Mil 2017, maliarstvo, úžitkové umenie a detská tvorba v Posádke Zvolen


Prehliadka diel FotoAtak 2017, Galéria Mil 2017, maliarstvo, úžitkové umenie a detská tvorba v Posádke Zvolen

Slová ako talent, tvorivosť a ich verejné predstavenie boli oporným základom v príhovoroch počas zvolenského posádkového kola celorezortných súťažných prehliadok roku 2017, ktoré sa konalo dňa 3. októbra 2017 v priestoroch veliteľstva vzdušných síl vo Zvolene. Stretnutiu účastníkov, pozvaných vojenských dôchodcov klubu Zväzu vojakov SR - Klubu Zvolen, zástupcov vojenských útvarov vzdušných síl ako aj ďalších útvarov a zariadení Posádky Zvolen predchádzala výstava v mesiaci september v priestoroch Strediska kultúrno - osvetových činností v Kasárňach SNP Zvolen - Podborová.

Zástupca náčelníka štábu veliteľstva VzS, plukovník Róbert Kleštinec, vyzdvihol vo svojom prejave skutočnosť, že práve prezentovanie vlastných tvorivých aktivít a ich výsledkov je inšpiráciou pre ostatných. Ocenil zapojenie sa do posádkového kola akcie, na ktorú plynule nadviaže aj celorezortná súťaž zameraná na záujemcov z radov profesionálnych vojakov, zamestnancov, vojenských dôchodcov, vojnových veteránov a osobitne aj ich rodinných príslušníkov. O úspechu na celorezortnej úrovni rozhodnú odborné poroty. Doplnkovou aktivitou a potvrdením zachovávania tradície súťaží a prehliadok záujmovo technickej tvorivosti bola úspešná prezentácia funkčných lietajúcich modelov na diaľkové ovládanie. Svoje tridsaťročné skúsenosti prezentoval plukovník v. v. Jaroslav Haluška a pôsobenie letecko - modelárskeho klubu pri stredisku kultúrno-osvetových činnosti (ďalej len SKOČ) posádky Zvolen popísal kapitána v. z. Jaroslav Kalianko.

Niet pochýb, že poslanie tejto aktivity bolo splnené. Rozvíjanie záujmu o kultúrne a umelecké tradície ozbrojených síl a jeho prepojenie na civilný život všetkých kategórií vojenského personálu sa vo Zvolene vydarilo. Rozvíjanie talentu vo vojenskom prostredí a organizované formy záujmovo umeleckej činnosti a záujmovo technickej tvorivosti má tradíciu od šesťdesiatych rokoch 20. storočia. Súťaže talentov mali v minulosti taktiež postupový charakter a 1. ročník celoarmádneho festivalu v podmienkach ČSľa v umeleckom prednese, spoločenskom tanci, speve, hudbe a malých javiskových formách s názvom ASUT sa konal v roku 1967 v Kroměříži v Českej republike.

FotoAtak a Galéria Mil 2017 sú motiváciou pre všetkých zúčastnených rozvíjať svoje danosti, kreativitu a tým formovať svoju osobnosť cestou umeleckej, ale aj technickej zručnosti. Náčelník SKOČ posádky major Zdenko Baranec a rovnako aj zamestnankyne strediska Iveta Findrichová a Helena Halušová vyjadrili úprimné presvedčenie, že organizované formy prezentovania tvorivosti jednotlivcov spojené s výstavami funkčných leteckých modelov a ďalších exponátov, nadviažu na vysokú úroveň niekdajších Festivalov talentov ZUČ a ZTT VzS OS SR.

Každému jednému, kto sa zúčastnil, patrí poďakovanie za to, že sa odhodlal ukázať, čo je v ňom, čo dokáže. Za to, že podporil aktívnou formou túto aktivitu s pevným miestom v oblasti výchovy, kultúry a podporných programov personálneho manažmentu slovenských ozbrojených síl.


Prehliadka diel FotoAtak 2017Prehliadka diel FotoAtak 2017Prehliadka diel FotoAtak 2017Prehliadka diel FotoAtak 2017Prehliadka diel FotoAtak 2017Prehliadka diel FotoAtak 2017Prehliadka diel FotoAtak 2017Prehliadka diel FotoAtak 2017Prehliadka diel FotoAtak 2017

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 05.10.2017
Čítanosť: 4495
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share