Preskocit navigáciu

Deň hrdinov Karpatsko - Duklianskej operácie


Deň hrdinov Karpatsko - Duklianskej operácie

Deň hrdinov Karpatsko - Duklianskej operácie

Príslušníci vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove si v piatok 6.októbra 2017 pripomenuli Deň hrdinov Karpatsko - Duklianskej operácie.

Deň 6. október sa natrvalo zapísal do našich dejín. Práve v miestach medzi Vyšným Komárnikom a Svidníkom sa nachádza národná kultúrna pamiatka s názvom "Duklianske bojisko". Tento chránený areál predstavuje dejisko veľkej vojenskej operácie sovietskej armády posilnenej o bojovníkov z radov Čechov a Slovákov.

Karpatsko-duklianska operácia bola vo svojej podstate útočnou operáciou sovietskych a československých vojsk, ktorá mala spojiť povstalecké sily Slovenského národného povstania so sovietskou armádou. Bola jednou z najväčších horských bitiek druhej svetovej vojny. Po potlačení povstania do hôr však stratila svoje opodstatnenie a bola ukončená.
20. septembra 1944 1. gardová armáda prekročila hlavný karpatský hrebeň, vytlačila jednotky nemeckej 96. divízie a cez Lupkovský priesmyk vstúpila na československé územie. Prvosledové jednotky 3. horského streleckého zboru oslobodili už 21. septembra 1944 prvú slovenskú obec Kalinov, ale celkovo sa im nepodarilo výrazne postúpiť nemeckými pozíciami. Koncom septembra prebiehali ťažké boje v priestore 38. armády, keď sa československé jednotky snažili prebiť k štátnej hranici. Československý armádny zbor tu od 21. septembra vybojoval ťažké ozbrojené stretnutia o holý masív Hyrowej hory, ktorá bola poslednou prekážkou v prístupe k československej hranici.

Pri príležitosti Deňa hrdinov Karpatsko - Duklianskej operácie si 17 príslušníkov vrtuľníkového krídla prevzalo z rúk veliteľa plukovníka Róberta Tótha Vojenské kríže I. a II. stupňa, Čestný odznak OS SR II. stupňa a Odznak náčelníka generálneho štábu OS SR I. a II. stupňa. Piatkový nástup ukončili prešovskí letci slávnostným pochodom.


Deň hrdinov Karpatsko - Duklianskej operácieDeň hrdinov Karpatsko - Duklianskej operácieDeň hrdinov Karpatsko - Duklianskej operácieDeň hrdinov Karpatsko - Duklianskej operácie

Autor: npor. Ing. Maroš KÖVÉR , Foto: npor. Ing. Branislav MIKUŠ - Dátum: 11.10.2017
Čítanosť: 4340
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share