Preskocit navigáciu

Prvý Spartan pre dopravné krídlo


Prvý Spartan pre dopravné krídlo

V priestoroch dopravného krídla Kuchyňa odovzdal v utorok 31. októbra 2017 minister obrany SR Peter Gajdoš, prostredníctvom náčelníka Generálneho štábu OS SR generála Milana Maxima, veliteľovi vzdušných síl brigádnemu generálovi Ľubomírovi Svobodovi, do užívania vzdušných síl, prvé z dvoch dopravných lietadiel C-27 J Spartan.
Po slávnostnom akte požehnal štábny kaplán dopravného krídla M. R. Štefánika kapitán Slavko Ganaj nové lietadlo a požiadal o ochranu od nešťastia a škody všetkých, čo ho budú používať vo svojom povolaní.
„Toto lietadlo sa volá Spartan a ja verím, že bude plniť úlohy rovnako spoľahlivo a kvalitne ako Sparťania, najlepší bojovníci starovekého Grécka,“ vyjadril presvedčenie NGŠ generál Maxim.
Nový C-27J Spartan prepraví okrem 3-člennej posádky 46 profesionálnych vojakov. Výhodou je tiež jeho využitie v rámci domáceho krízového manažmentu. V rámci neho bude možné dopravné lietadlo využiť napríklad na prepravu ranených, ako aj na prepravu materiálu pre potreby zásobovania, či na hasenie požiaru.



Prvý Spartan pre dopravné krídlo Prvý Spartan pre dopravné krídlo Prvý Spartan pre dopravné krídlo Prvý Spartan pre dopravné krídlo Prvý Spartan pre dopravné krídlo  2Prvý Spartan pre dopravné krídlo  2Prvý Spartan pre dopravné krídlo  2Prvý Spartan pre dopravné krídlo  2Prvý Spartan pre dopravné krídlo  3Prvý Spartan pre dopravné krídlo  3Prvý Spartan pre dopravné krídlo  3

Autor: rtm. Mgr. Zuzana MILDEOVÁ , Foto: autorka - Dátum: 30.10.2017
Čítanosť: 5146
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share