Preskocit navigáciu

NEZABÚDAME – Pietna spomienka pri príležitosti 99. výročia ukončenia 1. svetovej vojny


NEZABÚDAME – Pietna spomienka pri príležitosti 99. výročia ukončenia 1. svetovej vojny

Príslušníci posádky Nitra - Protilietadlovej raketovej brigády (plrb) a 12. mechanizovaného práporu si každoročne pripomínajú hrdinstvo a obetavosť ľudí, ktorí padli na bojiskách 1. svetovej vojny za slobodu a mier.

Tohtoročná pietna spomienka pri príležitosti 99. výročia ukončenia 1. svetovej vojny sa konala na vojenskom cintoríne Nitra – Mlynárce, v sobotu 11. novembra o 11. hodine a 11. minúte. Dátum a čas pietnej spomienky, tzv. kvarteto jedenástok, nám podčiarkuje dôležitosť významného dňa. 11. novembra 1918 o 11. hodine a 11. minúte došlo k podpísaniu prímeria v Compiégne vo Francúzsku, čo znamenalo koniec prvej svetovej vojny.

„Dnešné stretnutie tu na vojenskom cintoríne je potvrdením, že sme nezabudli a že máme záujem posúvať ďalším generáciám odkaz, pre ktorý položili svoje životy nielen vojaci ale aj civilné obyvateľstvo “ zdôraznil vo svojom príhovore zástupca veliteľa Vzdušných síl OS SR brigádny generál Miroslav Lorinc.

Pietnej spomienky sa zúčastnil konzul a prvý radca veľvyslanca Poľskej republiky Jacek Doliwa, vojenský pridelenec pri Veľvyslanectve Poľskej republiky v Bratislave plukovník Andrzej Kapica, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica, primátor mesta Nitra Jozef Dvonč, zástupca veliteľa Vzdušných síl OS SR brigádny generál Miroslav Lorinc, veliteľ posádky Nitra a zároveň veliteľ plrb plukovník Ladislav Dovhun, ako aj ďalší ctení hostia.

Atmosféru pietnej spomienky dotvoril umelecký prednes básne „Na flámskych poliach“ v origináli „In Flanders Fields“ od kanadského vojenského lekára podplukovníka Johna McCrae v podaní pána Galabu z Jednoty dôchodcov na Slovensku – mestskej organizácie 1 v Nitre, ako aj tóny „Večierky“ v podaní trubača vojenskej hudby OS SR a piesne Nitrianskej heligónky.


11112222

Autor: plrb Nitra , Foto: plrb Nitra - Dátum: 14.11.2017
Čítanosť: 4047
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share