Preskocit navigáciu

Strážna rota pod slovenským velením


Strážna rota pod slovenským velením

Strážna rota v slovenskom sektore je primárne určená na plnenie operačných úloh spojených najmä s výkonom patrolovacích činností v jednotlivých priestoroch zodpovednosti tzv. Buffer zóny (BZ). Ide o dohľad nad dodržiavaním „Status Quo“ opozičných síl na čiarach zastavenia paľby z roku 1974, ktoré tvoria hranice nárazníkového pásma.

Táto jednotka pozostáva z maďarskej, srbskej a slovenskej čaty. Každá z čiat je dislokovaná vo svojich patrolovacích základniach s velením roty v kempe Generála Štefánika vo Famaguste. Príslušníci maďarskej čaty sídlia v kempe Saint Istvan v meste Athienou a ich časť BZ je najdlhšia. Srbskí vojaci sídlia v kempe Stefan Nemanja v dedinke Pyla. Táto národnostne zmiešaná obec ako jediná leží v nárazníkovej zóne slovenského Sektoru 4. Žije v nej pol tisícky tureckých Cyperčanov a 1300 gréckych Cyperčanov. Slováci zasa majú patrolovacie základne pri obci Dherynia a v priestore Varoshe, ktorá je mimoriadne citlivo vnímaná oboma národnými spoločenstvami na Cypre. Do tureckej intervencie bolo toto mesto jedno z najvyhľadávanejších a najmodernejších turistických stredísk na celom Cypre. Dnes je tento priestor prakticky opustený, oplotený a strážený.

„Prostredníctvom jednotlivých čiat a ich patrolovacích družstiev každodenne napĺňame naše poslanie a mandát“ konštatuje veliteľ roty nadporučík Jaroslav Melega, ktorý na Slovensku zastáva funkciu náčelníka skupiny logistického zabezpečenia Muničného skladu Poprad. „V tomto medzinárodnom prostredí je mojou úlohou riadiť jednotku a kooperovať so všetkými národmi v Sektore 4. Táto práca nie je aj vzhľadom na jazykovú odlišnosť v porovnaní s ostatnými Sektormi pôsobiacimi na Cypre jednoduchá, no vzhľadom na spoločný cieľ sa mi túto prekážku darí prekonávať “ doplnil rodák zo Spišskej Novej Vsi, ktorý má za sebou aj polročné nasadenie v afgánskom Kandaháre a dodáva „Mojou oporou je v mnohých smeroch aj veľmi skúsený výkonný poddôstojník roty rotmajster Norbert Vladár, rodák z Turca, ktorý na Slovensku pôsobí ako inštruktor v Poddôstojníckej akadémii v Martine, kde má na starosti poddôstojnícke kurzy pre logistov a výkonných poddôstojníkov. Jeho odborné vedomosti a stupeň vojenských kvalít je pre mňa neoceniteľným profesionálnym prínosom.“ Výkonný poddôstojník jednotky je okrem iného nadriadený všetkým príslušníkom hodnostného zboru mužstva a poddôstojníkov roty. V tomto smere je zodpovedný za chod celej jednotky v oblasti logistického zabezpečenia. Stará sa o zbrane, stavebno-ubytovací materiál roty ako aj všetok ďalší materiál, ktorý príslušníci roty potrebujú na kvalitné plnenie operačných úloh.

„Toto je moje prvé pôsobenie v zahraničnej operácii po viac ako 25 rokoch služby v Ozbrojených silách Slovenskej Republiky. Veľmi si vážim možnosť pôsobiť v medzinárodnom prostredí, kde môžem odovzdať nadobudnuté skúsenosti potrebné pre moju prácu doma. Zároveň sa snažím v maximálnej možnej miere aplikovať svoje dlhoročné skúsenosti a vedomosti do každodenného života roty, okrem iného aj v oblastiach dodržiavania poradového vystupovania, udržiavania vojenskej disciplíny a služobného postupu. Úlohy pred nás postavené by sa nám samozrejme nedarilo plniť bez podpory našich rodín, manželiek, manželov, otcov, matiek a detí za čo im určite každý z nás skladá veľkú vďaku“ povedal rotmajster Vladár.

Veliteľ roty na záver dodáva „Plnenie úloh postavených pred rotu sa mi darí plniť aj preto, že velitelia čiat a ich príslušníci vedia, aké sú ich operačné úlohy v rámci ich priestoru zodpovednosti. Každý z nás má v tomto súkolí svoje miesto a každý jednoznačne musí svoj diel práce splniť na požadovanej úrovni a bez rozdielov. Som presvedčený, že po ukončení pôsobenia v rámci mierovej operácie UNFICYP sa budem môcť každému príslušníkovi strážnej roty pozrieť hrdo do očí a poďakovať im za vykonanú prácu v prospech Sektoru 4.“


11112

Autor: Sector 4 - UNFICYP , Foto: Sector 4 - UNFICYP - Dátum: 15.11.2017
Čítanosť: 8287
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share