Preskocit navigáciu

25. narodeniny vrtuľníkového krídla Prešov


25. narodeniny vrtuľníkového krídla Prešov

V kalendári každej organizácie sú isté výnimočné dni, ktoré sa natrvalo zapíšu do jej histórie. Takým dňom bol pre naše vrtuľníkové krídlo 23. november 1992, kedy rozhodnutím Rady obrany ČSFR vznikla na vojenskom letisku v Prešove 4. letecká základňa a 4. vrtuľníkový pluk.

Tento rok sme si 24. novembra slávnostným nástupom pripomenuli 25. výročie vzniku leteckej základne v Prešove. Za obdobie 25 rokov svojej existencie prešla základňa viacerými reorganizačnými zmenami, pričom jej posledná reorganizácia sa konala 1. júla 2009 a bola pretransformovaná na súčasné vrtuľníkové krídlo.

Osláv sa zúčastnili mnohí významní hostia. Pozvanie prijal náčelník štábu Veliteľstva vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky plukovník Stanislav Hurčík, velitelia podriadených útvarov Vzdušných síl Slovenskej republiky a velitelia útvarov v posádke Prešov, pán Miloslav Ambruš – synovec nášho patróna, generálplukovníka Jána Ambruša, primátorka mesta Prešov pani Andrea Turčanová, predstavitelia štátnej správy a miestnej samosprávy, členovia klubu generálov Slovenskej republiky a predstavitelia Heli Company.

Vo svojich príhovoroch rečníci vyzdvihli ohromné nasadenie a množstvo práce, ktoré v ranných rokoch existencie leteckej základne vynaložili vojaci a zamestnanci, aby zabezpečili jej chod. Poďakovali sa všetkým za kvalitne vykonanú prácu, zodpovedné plnenie úloh a vzornú reprezentáciu krídla. Nezabudli spomenúť výzvy, ktoré nás čakajú v budúcnosti a tiež popriali veľa úspechov počas plnenia úloh v nastávajúcich dňoch, mesiacoch a rokoch.

Po príhovoroch vykonali vojaci slávnostný pochod, po ktorom už nasledoval voľný program. Pre hostí boli na nástupisku pripravené statické ukážky leteckej techniky Mi-17 LPZS a Mi-2, pozemnej techniky v podobe sanitky Mercedes-Benz, letiskového ťahača TALET-30, obrneného kolesového vozidla BRDM-2 RCH a taktického mobilného rádiového systému.
Pozvaní hostia nasledovali veliteľa krídla do jedálne, kde bolo pripravené slávnostné posedenie.


25. narodeniny vrtuľníkového krídla Prešov25. narodeniny vrtuľníkového krídla Prešov25. narodeniny vrtuľníkového krídla Prešov25. narodeniny vrtuľníkového krídla Prešov25. narodeniny vrtuľníkového krídla Prešov.25. narodeniny vrtuľníkového krídla Prešov.25. narodeniny vrtuľníkového krídla Prešov.25. narodeniny vrtuľníkového krídla Prešov.

Autor: npor. Ing. Maroš KÖVÉR , Foto: npor. Ing. Maroš KÖVÉR - Dátum: 28.11.2017
Čítanosť: 3604
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share