Preskocit navigáciu

Vojenské majstrovstvá CISM v parašutizme


Vojenské majstrovstvá CISM v parašutizme

V dňoch 14. - 23. Augusta sa konali 34. vojenské majstrovstvá CISM v parašutizme, v priestore letiska Lučenec- Boľkovce. Na majstrovstvách malo zastúpenie 31 armád z rôznych častí sveta.
Súťažilo sa v troch disciplínach:
• Presnosť pristátia,
• Individuálna akrobacia,
• Skupinová akrobacia.

Slovenské ozbrojené sily boli reprezentované Vojenským športovým centrom Dukla Banská Bystrica (VŠC Dukla Banská Bystrica), ktorým vypomáhal aj príslušník zmiešaného krídla práp. Milan KOCÍK. V nosnej disciplíne presnosť pristátia VŠC Dukla Banská Bystrica obsadila 6 miesto z 30. krajín, ktoré súťažili v v tejto disciplíne.
Nemalou úlohou k zabezpečeniu týchto 30. vojenských majstrovstiev sveta CISM v parašutizme prispeli aj vzdušné sily OS SR, ktoré zabezpečovali leteckú techniku s kompletnou pozemnou obsluhou, ktorá je potrebná pre zabezpečenie riadenia letov a samotnej leteckej činnosti. Po prvý krát bol použitý Taktický mobilný pristávací systém najmä ako stanovisko riadenia letovej prevádzky, ktorý sa počas tejto náročnej viacdennej súťaži mimoriadne osvedčil. K zabezpečeniu zoskokov boli použité vojenské vrtuľníky 2x Mi-17, 2 x Mi-24 z VK Prešov a vojenské lietadlá 2 x L-410 z DK Kuchyňa.
Počas desiatich dní sa na organizovaní vojenských majstrovstiev v parašutizme prestriedalo 107 príslušníkov vzdušných síl z DK Malacky, ZK Sliač a VK Prešov, pričom sa nevyskytli žiadne nedostatky pri plnení služobných povinností, za čo im patrí veľká vďaka.
Samotným majstrovstvám prialo aj krásne slnečné počasie, takže nebolo potrebné obmedzovať zoskoky padákom a tým vyhodnocovať súťaž z menšieho počtu kôl.
Aj napriek vysokému počtu zoskokov, ktoré sa vykonali na týchto majstrovstvách (takmer 3700 zoskokov) sa nevyskytli žiadne zranenia pri zoskoku padákom, čo svedčí o vysokej profesionalite zúčastnených armád ako aj vysokej bezpečnosti pri zoskokoch padákom.


Vojenské majstrovstvá CISM v parašutizmeVojenské majstrovstvá CISM v parašutizmeVojenské majstrovstvá CISM v parašutizmeVojenské majstrovstvá CISM v parašutizmeVojenské majstrovstvá CISM v parašutizmeVojenské majstrovstvá CISM v parašutizmeVojenské majstrovstvá CISM v parašutizmeVojenské majstrovstvá CISM v parašutizme

Autor: npor. Ing. Roman VESELÝ, npor. Ing. Tomáš ČIAMPOR , Foto: rtm. Ing. Ivan HARVAN - Dátum: 27.08.2009
Čítanosť: 13994
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share