Preskocit navigáciu

Oslavy 65. výročia SNP v meste Sliač


Oslavy 65. výročia SNP v meste Sliač

Presne 29. augusta uplynulo 65 rokov od antifašistického vystúpenia slovenského národa, ktorý sa so zbraňou v ruke rozhodol brániť svoje odveké právo na slobodu, spravodlivosť a demokraciu. Slovenskí povstalci sa tak za aktívnej účasti príslušníkov tridsiatich dvoch národov a národností Európy a sveta, rozhodli vytrhnúť Slovensko z područia Nemecka.
Pri tejto príležitosti mesto Sliač pripravilo 27. augusta 2009 „Oslavy 65. výročia SNP“, ktorých sa zúčastnili aj príslušníci Zmiešaného krídla Sliač. Zástupca veliteľa pplk. Ing. Ivan Dorčák spolu s por. Ing. Janou Daňovou, v mene všetkých príslušníkov Zmiešaného krídla Sliač, vzdali hold všetkým obetiam II. svetovej vojny položením pietnych kytíc k pamätníkom padlých na Ul. ČSA a na cintoríne v Hájnikoch.
Záver osláv sa uskutočnil v areáli kúpeľov Sliač pri pamätníku povstaleckých letcov, kde primátor mesta Stanislav Koreň vyzdvihol odhodlanie a odvahu účastníkov SNP. Pri slovách básne „Mor ho!“ z úst herca Divadla JGT Zvolen Richarda Sanitru sa priam zdalo, že i mohutné stromy v okolí pamätníka sklonili svoje zelené koruny k zemi, na znak úcty k hrdinom povstania. Vo svojom príhovore pplk. Ing. Ivan Dorčák pripomenul dôležitú úlohu, ktorú letisko „Tri Duby“ a jeho príslušníci kombinovanej letky i 1. Československého pluku operujúceho z letiska v Zolnej, zohrali počas bojov v SNP. Výsledkom takmer 40-dňovej operačnej činnosti nad územím Slovenska sa stala obdivuhodná bojová produkcia, o čom svedčí množstvo úspešných operácií a zásahov pozemných i vzdušných cieľov nepriateľa.
Len vďaka povstaniu sa Slovensko jednoznačne zaradilo do protihitlerovskej koalície, ktorá uznala povstaleckú armádu a partizánske jednotky za súčasť československej brannej moci a priznala im medzinárodne uznávaný štatút spojeneckých vojsk.


Oslavy 65. výročia SNP v meste SliačOslavy 65. výročia SNP v meste SliačOslavy 65. výročia SNP v meste SliačOslavy 65. výročia SNP v meste SliačOslavy 65. výročia SNP v meste SliačOslavy 65. výročia SNP v meste SliačOslavy 65. výročia SNP v meste Sliač

Autor: npor. Ing. mario MALATINEC, por. Ing. Jana DANOVA , Foto: npor. Ing. mario MALATINEC - Dátum: 31.08.2009
Čítanosť: 17317
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share