Preskocit navigáciu

Zmiešané krídlo Sliač si pripomenulo výročie SNP


Zmiešané krídlo Sliač si pripomenulo výročie SNP

Každý národ má svoje dni slávy, dni ktoré nikdy nevyblednú a nezapadnú prachom zabudnutia. A práve 28. augusta si slávnostným nástupom príslušníci Zmiešaného krídla Sliač pripomenuli dva z nich, 29. august 1944 a 1. september 1992.
V pamätný deň 29. augusta o 20:00 hodine, po odznení dohodnutého hesla „Začnite s vysťahovaním“ začalo ozbrojené povstanie slovenských povstaleckých jednotiek, ako obrana pred nemeckými okupačnými jednotkami a nesúhlasom s autoritatívnou vládou na čele s Jozefom Tisom. Súčasťou týchto bojov sa stala aj 1. kombinovaná letka pôsobiaca z letiska „Tri Duby“. Napriek tomu, že disponovala len 4 stíhacími dvojplošníkmi Avia B-534, niekoľkými lietadlami Š-328, dvoma stíhačkami Messerschmitt Bf 109G-6 a niekoľkými ďalšími typmi, letka sa významnou mierou podieľala na podpore pozemných jednotiek a jej piloti sa s úspechom zúčastnili aj niekoľkých leteckých súbojov. Na znak úcty k padlým počas bojov v SNP, pplk. Ing. Ivan Dorčák v mene príslušníkov Zmiešaného krídla Sliač a delegácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, položili kytice vďaky k „Pamätníku padlých letcov v SNP a spojeneckých misií“.
Príslušníci zmiešaného krídla si zároveň pripomenuli 17. výročie prijatia Ústavy SR, ktorá zaručuje osobné a kolektívne práva a slobody pre všetkých obyvateľov Slovenskej republiky. Samotná ústava je základným zákonom štátu, ide o najvýznamnejšiu formu zákona a právny výraz existencie štátu. Prijatím ústavy boli vytvorené všetky predpoklady pre vznik zvrchovanej a samostatnej Slovenskej republiky.


Zmiešané krídlo Sliač si pripomenulo výročie SNPZmiešané krídlo Sliač si pripomenulo výročie SNPZmiešané krídlo Sliač si pripomenulo výročie SNPZmiešané krídlo Sliač si pripomenulo výročie SNPZmiešané krídlo Sliač si pripomenulo výročie SNPZmiešané krídlo Sliač si pripomenulo výročie SNP

Autor: npor. Ing. Mário Malatinec , Foto: npor. Ing. Mário Malatinec - Dátum: 03.09.2009
Čítanosť: 14544
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share