Preskocit navigáciu

Sliačski výkonní letci absolvovali povinné zoskoky


Sliačski výkonní letci absolvovali povinné zoskoky

Ak sa povie výkonný letec, každý si predstaví muža v kabíne lietadla. No len málo kto vie, že každý profesionálny vojak ustanovený do funkcie výkonného letca musí vykonať 15 cvičných zoskokov padákom. Päť zoskokov musí vykonať pred začatím leteckého výcviku a ďalších desať zoskokov padákom musí vykonať do 5 rokov, počínajúc rokom ustanovenia do funkcie. Na našom taktickom krídle sa táto povinnosť týka piatich výkonných letcov.

Jeden z nich - poručík Radoslav Šlampiak dňa 31. januára vykonal svoj piaty zoskok a teda môže zahájiť základný letecký výcvik. Zoskokov sa zúčastnili aj zostávajúci štyria výkonní letci, pre ktorých to bol ich v poradí  desiaty zoskok. Boli to poručíci Marek Bobček, Eduard Marhevka, Vladimír Masaryk a Lukáš Kúdela.

Ako pred každým zoskokom, tak aj teraz predchádzala zoskokom dôkladná pozemná príprava pod vedením príslušníkov padákovej výsadkovej a záchrannej služby. Výkonní letci si pri zoskokoch osvojili výskok z leteckej techniky, riadenie padáku, ako aj samotné pristátie do terénu. V prípade núdzového opustenia lietadla všetci veríme, že túto situáciu aj vďaka tak dôkladnej príprave úspešne zvládnu.  


Sliačski výkonní letci absolvovali povinné zoskoky Sliačski výkonní letci absolvovali povinné zoskoky Sliačski výkonní letci absolvovali povinné zoskoky

Autor: tk Sliač , Foto: tk Sliač - Dátum: 20.02.2018
Čítanosť: 4820
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share