Preskocit navigáciu

Zabezpečenie strelieb na leteckej strelnici


Zabezpečenie strelieb na leteckej strelnici

Jednou z hlavných úloh dopravného krídla Kuchyňa je aj zabezpečenie výcviku OS SR na leteckej strelnici „B“, ktorá je súčasťou Vojenského výcvikového priestoru Kuchyňa. Po delostreleckej skúšobnej činnosti VTSÚ Záhorie, ktorá sa konala v pondelok 5. marca, kde bola využívaná cieľová plocha „B“ leteckej strelnice, pokračovalo využitie tohto priestoru v dňoch 6.-8. marca 2018 leteckými streľbami taktického krídla Sliač.

V súčinnosti s veliteľom cvičiacej letky podplukovníkom Mariánom Bukovským bol všestranne zabezpečený vojenský výcvik pilotov nadzvukových stíhacích lietadiel MiG-29 Vzdušných síl OS SR. Dopravné krídlo generála Milana Rastislava Štefánika Kuchyňa vyčlenilo určené sily a prostriedky do zmeny zabezpečenia leteckej strelnice „B“. Piloti stíhacích lietadiel MiG-29 plnili úlohy ničenia pozemných cieľov z leteckého kanóna.

Napriek tomu, že pilotom prvý deň neprialo počasie, boli počas nasledujúcich dní úspešne vykonané lety s ostrou leteckou výzbrojou. Dôsledkom bojových strelieb došlo v cieľovej ploche „B“ k menšiemu požiaru, čo bolo zároveň príležitosťou pre nasadenie síl a prostriedkov Hasičskej a záchrannej služby letiska, ktorá ohniská okamžite uhasila a streľby tak mohli ďalej pokračovať. Všetci nasadení príslušníci leteckej strelnice a určených jednotiek dopravného krídla zabezpečovali činnosť s maximálnym úsilím.

Celú výcvikovú príležitosť si prišiel osobne pozrieť dňa 7. marca zástupca veliteľa VzS OS SR, brigádny generál Miroslav Lorinc. Určené ciele a úlohy bojových strelieb na pozemné ciele boli splnené bez narušenia bezpečnosti letov.


ZABEZPEČENIE STRELIEB NA LETECKEJ STRELNICI ZABEZPEČENIE STRELIEB NA LETECKEJ STRELNICI ZABEZPEČENIE STRELIEB NA LETECKEJ STRELNICI ZABEZPEČENIE STRELIEB NA LETECKEJ STRELNICI ZABEZPEČENIE STRELIEB NA LETECKEJ STRELNICI ZABEZPEČENIE STRELIEB NA LETECKEJ STRELNICI ZABEZPEČENIE STRELIEB NA LETECKEJ STRELNICI ZABEZPEČENIE STRELIEB NA LETECKEJ STRELNICI ZABEZPEČENIE STRELIEB NA LETECKEJ STRELNICI ZABEZPEČENIE STRELIEB NA LETECKEJ STRELNICI

Autor: por. Katarína Petráková , Foto: por. Katarína Petráková - Dátum: 12.03.2018
Čítanosť: 5818
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share