Preskocit navigáciu

Kurz odborného vyšetrovania leteckých udalostí


Kurz odborného vyšetrovania leteckých udalostí

V dňoch od 19. – 23. marca 2018 prebehol v priestoroch vk Prešov kurz odborného vyšetrovania leteckých udalostí, ktorý organizoval OdŠSVL MO SR. Riadiacim kurzu bol hlavný inšpektor bezpečnosti letov OdŠSVL MO SR plukovník Ján Salaj.

Účastníkmi tohto zamestnania boli inšpektori bezpečnosti letov OdŠSVL MO SR, VVzS OS SR, leteckých krídiel, kvrps, OAT, 5. pŠU a práporu ISTAR. Kurz bol zameraný na oblasť legislatívy, metodiku vyšetrovania príčin leteckých udalostí a spracovania záverečnej správy z leteckej nehody. Zároveň boli súdnym lekárom ÚDZS prezentované možnosti pri zisťovaní príčin leteckých nehôd z biologických pozostatkov. Zástupca TOPÚ Banská Bystrica vykonal prezentáciu zameranú na rôzne metódy topografického zamerania trosiek lietadla, miesta leteckej nehody a 3D animácie letu.

Zdieľanie informácií o príčinách leteckých nehôd je jedným z najefektívnejších nástrojov práce v oblasti bezpečnosti letov. Mimoriadny prínos v tejto oblasti mala účasť českých vojenských vyšetrovateľov z ODVL MO ČR a VVzS AČR a ich prezentácie zamerané na vyšetrovanie leteckých udalostí v AČR. Podobne slovenskí civilní vyšetrovatelia z LNVÚ MDV SR a LPS, š. p. vykonali prezentácie zamerané na možnosti spolupráce pri spoločnom vyšetrovaní príčin leteckých nehôd medzi LNVÚ MDVR SR, LPS, š. p. a OdŠSVL MO SR.

Zástupca 5. pŠU sa vo svojej prezentácii zameral na možné riziká pri nácviku nových spôsobilostí vo výsadkovej príprave s využitím zavádzanej leteckej techniky (Spartan, Black Hawk).

Každoročný lektor na tomto kurze, doc. Ing. Dušan Neštrák, PhD., predniesol veľmi pútavú prednášku „Vis vrtuľníka a možné ohrozenia prúdom vzduchu vytváraný nosným rotorom vrtuľníka“.

Možnosti analýzy trajektórie letu parašutistu s využitím videozáznamu pri vyšetrovaní parašutistickej nehody boli prezentované Ing. Petrom Kaľavským, PhD.

Aktuálny stav v letectve, nedostatok schopnej leteckej techniky a leteckého personálu si vyžaduje udržiavanie vysokej kvalitatívnej vedomostnej úrovne a maximálnu pozornosť všetkých príslušníkov bezpečnosti letov a pružnú spoluprácu na medzirezortnej aj medzinárodnej úrovni.

Aj obsah tohto kurzu mal za cieľ prispieť k zvýšeniu teoretických vedomosti a praktických zručností inšpektorov bezpečnosti letov, čo bolo vo veľkej miere naplnené.


Kurz odborného vyšetrovania leteckých udalostíKurz odborného vyšetrovania leteckých udalostí

Autor: plk. Ján Salaj , Foto: autor - Dátum: 29.03.2018
Čítanosť: 5069
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share