Preskocit navigáciu

Zvláštne zamestnanie bezpečnosti letov


Zvláštne zamestnanie bezpečnosti letov

24. apríla 2018 bolo v priestoroch veliteľstva Vzdušných síl OS SR vykonané Zvláštne zamestnanie bezpečnosti letov. Zamestnanie organizuje náčelník oddelenia bezpečnosti letov pre výkonných letcov, príslušníkov vojenskej služby riadenia letovej prevádzky, príslušníkov inžinierskej leteckej služby a príslušníkov leteckej meteorologickej služby veliteľstva vzdušných síl raz za mesiac.

Zúčastňujú sa ho aj inšpektori bezpečnosti letov jednotlivých krídiel, ktorí za svoje krídlo informujú o stave bezpečnosti letov, výsledkoch previerok bezpečnosti, stave plnenia opatrení a posudzovaní rizika pri zmenách systému. Následne sa vykonal rozbor uzavretých vyšetrovaní leteckých udalostí za mesiac január a prehľad udalostí v leteckej prevádzke za uplynulé obdobie.

Ďalší program sa vytvára podľa aktuálnych problémov a požiadaviek. Konkrétne na tomto zamestnaní sa podala informácia o výcviku výkonných letcov vrtuľníkového krídla Prešov, počas ktorého sa v spolupráci s americkým tímom vyškolili na vykonávanie letov na zoskoky padákom z vrtuľníka UH-60M Black Hawk. V rámci tohto výcviku boli z tejto leteckej techniky vo vzdušných silách prvýkrát vykonané praktické zoskoky voľným pádom a s núteným otvorením padáka. Boli identifikované určité rozdiely s doterajšou leteckou technikou, ktoré si vyžadujú zmeny v postupoch vykonávania zoskokov.

V súvislosti so zavádzaním novej leteckej techniky dopravného letectva C-27J SPARTAN a dlhotrvajúcimi letmi (viacdňové misie) bol ďalšou nosnou témou zamestnania Fatigue Management, teda ako správne monitorovať a minimalizovať riziká súvisiace s únavou personálu v letectve. Predstavili sa postupy, ako tento problém riešia vojenské letectvá iných štátov.

V záverečnej diskusii bol priestor na otázky a pripomienky medzi inšpektormi bezpečnosti letov podriadených útvarov a príslušníkmi VVzS.


 Zvláštne zamestnanie bezpečnosti letov Zvláštne zamestnanie bezpečnosti letov Zvláštne zamestnanie bezpečnosti letov Zvláštne zamestnanie bezpečnosti letov

Autor: pplk. Koloman Bornemisza , Foto: VVzS - Dátum: 27.04.2018
Čítanosť: 4964
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share