Preskocit navigáciu

TOBRUQ LEGACY 2018 – We fight as one


TOBRUQ LEGACY 2018 – We fight as one

V pondelok, 3. júna 2018 o 10:00 miestneho času sa v priestoroch „zero point“ v Maďarskom výcvikovom priestore Várpalota zhromaždilo približne 1000 vojakov a desiatky kusov techniky z 19 krajín NATO. Ich cieľ bol jasný. Slávnostné otvorenie už v poradí štvrtého medzinárodného cvičenia známeho pod názvom TOBRUQ LEGACY. Dnes najväčšie cvičenie NATO, zamerané na pozemnú protivzdušnú obranu a jedno z piatich oficiálne uznaných cvičení NATO bolo oficiálne otvorené maďarským veliteľom vzdušných síl.

Jeho história je pritom pomerne krátka. Začalo to spoluprácou slovenských a českých odborníkov PVO a prvé spoločné cvičenie bolo v roku 2015 v ČR, zamerané na interoperabilitu jednotiek prenosných protilietadlových kompletov blízkeho dosahu. Druhé cvičenie organizovali špecialisti PVO na Slovensku a prvýkrát v NATO sa úspešne pokúsili spojiť rôzne druhy jednotiek PVO a vytvoriť medzinárodný tzv „Cluster“ – zmiešané zoskupenie rozličných palebných prostriedkov, riadené z jedného miesta velenia. Tretie cvičenie bolo zaujímavé tým, že sa súčasne odohrávalo v troch rozličných krajinách – v Rumunsku, Čechách a v Litve. Túto časť série Tobruq Legacy organizovali špecialisti PVO 10. AAMDC USAREUR.

Ročník 2018 je špecifický vo veľa ohľadoch. Je doslova vidieť ťažko odpracované roky spoločných cvičení a nácvikov. Kvalita je naozaj preukázateľne viditeľná a odráža sa vo všetkých aspektoch tohto cvičenia, aj napriek výrazne nižšej podpore zo strany amerických partnerov. Cvičenie sa celé odohráva v Maďarsku, ktoré pro ČR, SR a USA prevzalo štafetu. Zapojené sú do neho doslova všetky zložky maďarských ozbrojených síl. Cvičeniu velí plukovník Pál Szücs z veliteľstva Vzdušného komponentu Maďarska.

Hlavné zameranie cvičenia je na vykonávania operácií v oblasti protivzdušnej obrany podľa článku 5, plnenie cieľov síl, na interoperabilitu systémov PVO, precvičenie a zdokonalenie spoločné operačné postupy a procedúry pri riadení spoločných operácií ako aj výmenu skúseností a spoločný výcvik špecialistov PVO od stupňov velenia JFAC, CRC, SBADOC, GOC až po palebné jednotky a ich koordináciu a synchronizáciu v rámci spoločnej mnohonárodnostnej operácie NATO pri obrane partnerských krajín.

Cvičenia sa zúčastňuje celkom 19 krajín NATO, AIRCOM Ramstein, CAOC UEDEM, CAOC TORREJON, NATO AWACS, CRC Veszprem, CRC Zvolen, NATO GBAD C2 MOU a US CRAM DIRECTORATE.

Toto cvičenie je najväčšie zahraničné pôsobenie jednotiek a prostriedkov pozemnej PVO v doterajšej histórii OS SR. Prvýkrát je precvičované plnenie deklarovaných úloh v oblasti PVO účelovým zoskupením pozemnej PVO v súlade so zadaním cieľa síl L6203 podľa štandardov NATO v mnohonárodnostnom prostredí za riadenia NATO entít (AIRCOM, CAOC, AWACS).


TOBRUQ LEGACY 2018 – We fight as oneTOBRUQ LEGACY 2018 – We fight as oneTOBRUQ LEGACY 2018 – We fight as oneTOBRUQ LEGACY 2018 – We fight as oneTOBRUQ LEGACY 2018 – We fight as oneTOBRUQ LEGACY 2018 – We fight as oneTOBRUQ LEGACY 2018 – We fight as oneTOBRUQ LEGACY 2018 – We fight as oneTOBRUQ LEGACY 2018 – We fight as oneTOBRUQ LEGACY 2018 – We fight as one

Autor: mjr. Peter Fajčík , Foto: Miroslav Gyürösi - Dátum: 05.06.2018
Čítanosť: 4067
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share