Preskocit navigáciu

TOBRUQ LEGACY 2018 - interoperabilita preverená


TOBRUQ LEGACY 2018 - interoperabilita preverená

Vo výcvikovom priestore Várpalota v Maďarsku pokračuje medzinárodné cvičenie TOBRUQ LEGACY tzv. LIVEX fázou. Po úspešnom vytvorení štruktúry medzinárodného zoskupenia jednotiek protivzdušnej obrany (PVO) a vytvorení funkčnej siete velenia a riadenia prepojením rozličných systémov C2 na centrálne miesto velenia SBDAOC sa dňa 11. júna 2018 v skorých ranných hodinách začala taktická časť cvičenia. V priebehu nasledujúcich dní vytvorené medzinárodné účelové zoskupenie jednotiek PVO viedlo bojovú činnosť pre zabezpečenie nedotknuteľnosti vzdušného priestoru Maďarska a Slovenska ako aj ochrany a obrany vybraných objektov kritickej infraštruktúry. Ochrana a obrana vzdušného priestore Maďarska bola zabezpečená vytvoreným účelovým zoskupením PVO, zatiaľ čo územie Slovenskej republiky bolo precvičené simuláciou, riadenou z miesta velenia a riadenia CRC Zvolen.

Jednotné velenie rozmiesteným jednotkám bolo vykonávané z medzinárodného veliteľstva JFAC, vytvoreného pre potreby cvičenia zo špecialistov AIRCOM Ramstein, CAOC Uedem, CAOC Torrejon a všetkých participujúcich krajín. Prvý krát bolo riadenie a velenie jednotkám CRC vo Veszpréme (Maďarsko) a CRC vo Zvolene (Slovensko) organizované z mnohonárodnostného JFAC v spolupráci s AWACS, ktorý pôsobil nad Maďarskom. Pre zabezpečenie velenia a riadenia bolo vytvorená utajovaná sieť umožňujúca zdieľanie, výmenu a prenos dát, ako aj hlasu, všetko podľa štandardov NATO.

Jednotky PVO viedli bojovú činnosť proti nepriateľským vzdušným objektom, ktorými boli reálne letecké prostriedky a vzdušné objekty vytvorené simuláciou (tzv. Long Duration Simulation).

Protivníka pre potreby cvičenia simulovali maďarské a české Jas39 Gripen, maďarské dopravné lietadlá AN-26 a vtruľníky Mi-8, Mi-17, slovenské dopravné lietadlá L-410, rumunské stíhacie lietadlá Mig-21 a maďarské bezpilotné prostriedky METEOR. Boli precvičované postupy velenia a riadenia od najvyššieho po najnižší stupeň velenia (JFAC-FDC) využívaním datalinkov, spracovanie a distribúcia formalizovaných správ a postupy ničenia nepriateľských vzdušných objektov podľa štandardov NATO. Počas troch dní taktickej časti cvičenia boli tiež precvičené procedúry pre delegovanie právomocí z najvyššieho na čo možno najnižší stupeň velenia a riadenia. Počas simulovaného výpadku spojenia medzi CRC Veszprém a miestom velenia jednotiek PVO (SBADOC) boli precvičené pokusy o prevzatie velenia nad rozmiestnenými jednotkami PVO a zabezpečenie distribúcie jednotného obrazu o vzdušnej situácie RAP lietadlom AWACS prostredníctvom siete Link 16.

Taktická časť cvičenia, ktorá skončila dňa 13. júna 2018 v popoludňajších hodinách, však bola poznačená aj nepriazňou počasia. Pre časté veľmi silné búrky v priestore cvičenia bolo vykonávanie defenzívnych protivzdušných operácií extrémne sťažené. No i v týchto sťažených podmienkach bolo cvičenie jednoznačným úspechom, a nadviazalo tak na úspechy svojich predchádzajúcich ročníkov.


TOBRUQ LEGACY 2018 - interoperabilita preverenáTOBRUQ LEGACY 2018 - interoperabilita preverenáTOBRUQ LEGACY 2018 - interoperabilita preverenáTOBRUQ LEGACY 2018 - interoperabilita preverenáTOBRUQ LEGACY 2018 - interoperabilita preverenáTOBRUQ LEGACY 2018 - interoperabilita preverenáTOBRUQ LEGACY 2018 - interoperabilita preverenáTOBRUQ LEGACY 2018 - interoperabilita preverenáTOBRUQ LEGACY 2018 - interoperabilita preverenáTOBRUQ LEGACY 2018 - interoperabilita preverenáTOBRUQ LEGACY 2018 - interoperabilita preverenáTOBRUQ LEGACY 2018 - interoperabilita preverená

Autor: mjr. Tomáš Kurpaš , Foto: Ladislav Záhradník, Danuša Spilá - Dátum: 15.06.2018
Čítanosť: 5029
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share