Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Vojenskí zástupcovia ambasád Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a USA na Leteckej základni Sliač


Vojenskí zástupcovia ambasád Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a USA na Leteckej základni Sliač

Dňa 27. júna 2018 si pridelenci obrany Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a USA  v SR uctili pamiatku príslušníkov britských a amerických vojenských misií, pôsobiacich počas SNP na Slovensku.

Pietny akt kladenia vencov sa uskutočnil pri Pamätníku spojeneckých misií SNP, ktorý sa nachádza na Leteckej základni Sliač. Pridelenca obrany Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska v SR plukovníka Michaela Longstaffa, pridelenca obrany USA v SR podplukovníka Jonathana Dunna, leteckého pridelenca obrany USA v SR majora Adriana Patrascu privítal na Leteckej základni Sliači náčelník štábu veliteľstva VzS OS SR plukovník Pavol Tököly,   a zástupca veliteľa Taktického krídla Sliač podplukovník Martin Kuterka.

Po privítaní pridelencov obrany bol vykonaný pietny akt kladenia vencov za dôstojného hudobného sprievodu  trubača Vojenskej hudby Banská Bystrica. Stretnutie bolo ukončené zápisom do kroniky útvaru.

Po vypuknutí povstania pristáli na sliačskom letisku Tri Duby predstavitelia spojencov. Zabezpečili vtedy pomoc povstaleckému vojsku, viedli spravodajskú činnosť a zachraňovali amerických letcov zostrelených nad strednou Európou. Po potlačení povstania nacistami, ustúpili členovia misií do hôr. Tam ich koncom roka 1945 nemecká protipartizánska jednotka obkľúčila, zajala a neskôr popravila.


Vojenskí zástupcovia ambasád Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a USA na Leteckej základni SliačVojenskí zástupcovia ambasád Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a USA na Leteckej základni SliačVojenskí zástupcovia ambasád Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a USA na Leteckej základni SliačVojenskí zástupcovia ambasád Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a USA na Leteckej základni SliačVojenskí zástupcovia ambasád Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a USA na Leteckej základni Sliač

Autor: Mgr. Martina Černáková , Foto: Autor - Dátum: 02.07.2018
Čítanosť: 5109
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share