Preskocit navigáciu

Výcvik padákových odborníkov letectva - zoskoky padákom do vody


Výcvik padákových odborníkov letectva - zoskoky padákom do vody

Padákoví odborníci letectva systematicky pripravujú výkonných letcov na núdzové opustenie lietadla vo vzduchu i na zemi a preto sa pravidelne plánuje výcvik na vodnej hladine-zoskoky padákom do vody. Najmä z tohto dôvodu cvičia padákoví odborníci letectva dopad na vodnú hladinu a opustenie postroja padáka na vodnej hladine.

V dňoch od 19. do 29. júna 2018 bol po dlhšej odmlke naplánovaný výcvik padákových odborníkov letectva – zoskoky do vody. Posledné organizované zoskoky do vody sa podarilo vykonať v roku 2016. Aj keď sa plánujú pravidelne, boli zrušené z dôvodu nepriaznivého počasia.

Zoskoky do vody sa vykonávali v prostredí štrkoviska OŠIRÍD pri obci Sekule na Záhorí. Zoskoky vykonávali padákoví odborníci letectva z dopravného krídla Kuchyňa, taktického krídla Sliač a vrtuľníkového krídla Prešov. Tieto zoskoky sú náročné na plánovanie a organizáciu, nakoľko je po zoskoku do vody potrebné presunúť skákajúcich späť na letisko k lietadlu a koordinovať činnosť s ostatnými zložkami (hasičský záchranný zbor so záchrannými člnmi, vyblokovanie vzdušného priestoru, komunikácia a povolenie so starostom dotknutej obce).

Pri pomoci výsadkárom vo vode sa činnosť koordinovala so záchrannou brigádou Hasičského a záchranného zboru v Malackách, ktorí prítomných zabezpečovali potrebným materiálom ako sú člny a poskytovali potrebnú pomoc.

Na zamestnaní sa zúčastnili aj príslušníci 5. pluku Špeciálneho určenia zo Žiliny a príslušníci práporu ISTAR, ktorí pri svojej činnosti môžu vykonávať aj zoskoky do vody.


Výcvik padákových odborníkov letectva-zoskoky padákom do vodyVýcvik padákových odborníkov letectva-zoskoky padákom do vodyVýcvik padákových odborníkov letectva-zoskoky padákom do vodyVýcvik padákových odborníkov letectva-zoskoky padákom do vodyVýcvik padákových odborníkov letectva-zoskoky padákom do vodyVýcvik padákových odborníkov letectva-zoskoky padákom do vodyVýcvik padákových odborníkov letectva-zoskoky padákom do vodyVýcvik padákových odborníkov letectva-zoskoky padákom do vodyVýcvik padákových odborníkov letectva-zoskoky padákom do vodyVýcvik padákových odborníkov letectva-zoskoky padákom do vodyVýcvik padákových odborníkov letectva-zoskoky padákom do vody

Autor: nrtm. Roman Veselý , Foto: nrtm. Roman Veselý - Dátum: 29.06.2018
Čítanosť: 5365
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share