Preskocit navigáciu

Nad Doupovským Strážišťom zaviala slovenská vlajka


Nad Doupovským Strážišťom zaviala slovenská vlajka

Druhá polovica výcvikového roka 2018 sa niesla v znamení účastí našich vojakov – špecialistov palebnej podpory na medzinárodnom cvičení v Českej republike, ktoré sa konalo od 20. do 31. augusta 2018.
Nebolo to výnimkou ani tohto roku a príslušníci prieskumných a palebných jednotiek raketometného oddielu 1.mb z Rožňavy (vedúci skupiny mjr. Ing. Ján Hric), shdo 2.mb z Michaloviec (vedúci skupiny pplk. Ing. Roman Bobáľ) a špecialistov palebnej podpory od mpr sa zúčastnili medzinárodného cvičenia „Joint Fires II 2018 – Dukla Spirit“ vo Vojenskom újezde Hradiště.
AČR bola zastúpená 132. do/ 13.dp Jince veliteľ ktorého je pplk. Ing. Michael Hebnára mínometnými jednotkami 72.mpr/ 7.mb. Celkovo sa spomínaného cvičenia zúčastnilo viac ako 300 PrV z ČR, SR (28 PrV) a Poľska (10 PrV). Riadiacim cvičenia bol veliteľ 13.dp Jince, rodák z Michaloviec, plk. Ing. Ivan Mráz.
Súčasťou riadiaceho cvičenia bol aj Náčelník delostrelectva – Koordinátor palebnej podpory GŠ OS SR plk. Ing. Pavol Barančík. Na skupine koordinácii paľby brigády pôsobil ZVO rmo, veliteľ shdo pôsobil na mieste velenia a riadenia paľby 132.do, velitelia batérií z shdo a rmo zastupovali jednotlivé funkcie na miestach koordinácie paľby práporov a príslušníci prieskumných jednotiek boli primárne vyčlenení pre potreby delostreleckého oddielu a mínometných jednotiek.
Okrem vedenia celého spektra palieb, vrátane priamej streľby, brigádne účelové uskupenie precvičilo a zladilo činnosť na strediskách a miestach koordinácie paľby brigády a práporov, na miestach velenia a riadenia palieb oddielu a batérií.
Joint Fires II aj napriek nepriaznivému počasiu, ktoré neumožnilo plniť palebné úlohy nepriamou streľbou ale len priamou streľbou, splnilo zámer riadiaceho cvičenia, pričom predostrel možný plán uskutočniť spoločné cvičenie delostreleckých jednotiek (CZE-SVK-PL) aj v roku 2019 za účasti delostreleckých a raketometných jednotiek, jednotiek UAV, RL, JTAC a vzdušnej podpory.


Nad Doupovským Strážišťom zaviala slovenská vlajkaNad Doupovským Strážišťom zaviala slovenská vlajkaNad Doupovským Strážišťom zaviala slovenská vlajkaNad Doupovským Strážišťom zaviala slovenská vlajkaNad Doupovským Strážišťom zaviala slovenská vlajka 2Nad Doupovským Strážišťom zaviala slovenská vlajka 2Nad Doupovským Strážišťom zaviala slovenská vlajka 2

Autor: ŠbSP/OdPO , Foto: autor - Dátum: 10.09.2018
Čítanosť: 5806
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share