Preskocit navigáciu

Slávnostný nástup ku Dňu veteránov a Dňu boja za slobodu a demokraciu


Slávnostný nástup ku Dňu veteránov a Dňu boja za slobodu a demokraciu

Je sychravé pondelkové ráno, drobné dažďové kvapky sa s vrodenou eleganciou ticho kĺžu po strechách budov zmiešaného krídla. Proste pochmúrny upršaný deň, taký istý, ako každý iný v tomto ročnom období. Ale pre príslušníkov Zmiešaného krídla Sliač, ktorí si slávnostným nástupom v priestoroch letiskového klubu pripomínajú Deň veteránov a Deň boja za slobodu a demokraciu, určite nie!
Niekedy vie byť priam zarážajúce, ako môžu mať niektoré historické udalosti toľko spoločného, tak ako udalosti novembrových dní roku 1939 a 1989. Dve rôzne časové obdobia a jeden spoločný menovateľ, túžba po slobode a demokracii.
V období Protektorátu Čiech a Moravy, došlo 28. októbra 1939 ku krvavej zrážke medzi demonštrantami oslavujúcimi vznik Československa a ozbrojenými zložkami. Medzi zranenými bol aj študent medicíny Jan Opletal, ktorý neskôr svojím zraneniam podľahol. Jeho smrť vytiahla 17. novembra do ulíc stovky vysokoškolákov, ktorí sa s ním chceli dôstojne rozlúčiť. Následné strety s políciou a nemeckými vojakmi trvali celý deň a ich následky boli tragické.
A v roku 1989? Na jednej strane pokojný pochod v deň študentstva, v deň uctenia pamiatky smrti Jana Palacha, ktorý sa pred dvadsiatimi rokmi na protest proti sovietskej okupácii upálil. A na druhej strane príslušníci Verejnej bezpečnosti na Národnej triede v Prahe, ktorí zakročili proti študentom demonštrujúcim za základné ľudské práva. Následné udalosti na podporu študentov a na vyjadrenie odporu voči socialistickému zriadeniu nadobudli väčší rozmach a vyústili do pádu vtedajšieho režimu.
Je už len na nás, aby sme tieto udalosti nenechali zapadnúť prachom času a nezabudli, že sloboda a demokracia nikdy nie sú zadarmo.
Zároveň si príslušníci zmiešaného krídla pripomenuli aj 11. november, ktorý je Medzinárodným dňom vojnových veteránov. V tento deň roku 1918, vo vagóne v lesíku pri Compiégne, bolo podpísané prímerie medzi zástupcami nemeckého cisárstva a zástupcami Dohody. Skončila sa tým I. svetová vojna, ktorá stála ľudstvo 10 miliónov životov.
Pri tejto slávnostnej príležitosti zástupca veliteľa odovzdal pamätné medaile a odznaky vybraným príslušníkom krídla, ako uznanie za ich prácu v prospech Ozbrojených síl SR. Pred nastúpenými jednotkami si z rúk pplk Ing. Ivana Dorčáka prevzala „Pamätnú medailu Ministra obrany SR, II. stupňa“ udelenú in memoriam rtn. Máriovi Macejákovi, jeho manželka Monika Macejáková. Mário Maceják nás tragicky opustil 21. mája 2008 počas plnenia svojich služobných povinností. Česť jeho pamiatke.


Slávnostný nástup ku Dňu veteránov a Dňu boja za slobodu a demokraciuSlávnostný nástup ku Dňu veteránov a Dňu boja za slobodu a demokraciuSlávnostný nástup ku Dňu veteránov a Dňu boja za slobodu a demokraciuSlávnostný nástup ku Dňu veteránov a Dňu boja za slobodu a demokraciuSlávnostný nástup ku Dňu veteránov a Dňu boja za slobodu a demokraciu

Autor: npor. Ing. Mário Malatinec , Foto: npor. Ing. Mário Malatinec - Dátum: 18.11.2009
Čítanosť: 13707
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share