Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Deň vojnových veteránov v Nitre


Deň vojnových veteránov v Nitre

Dňa 11. novembra 2018 sa na vojenskom cintoríne v Nitre – Mlynárciach konal spomienkový pietny akt kladenia vencov pri príležitosti 100. výročia ukončenia I. svetovej vojny a dňa vojnových veteránov pod príznačným názvom „Červené maky“, ktorého sa zúčastnili vzácni zahraniční hostia - poľský konzul a prvý radca veľvyslanca Poľskej republiky pán Jacek Doliwa s manželkou ako aj vojenskí výsluhoví dôchodcovia z českého Kroměříža. Medzi ďalšími vzácnymi hosťami bol poslanec národnej rady a podpredseda Nitrianskeho samosprávneho kraja pán Marián Kéry, členovia zväzu vojakov Slovenskej republiky kluby Nitra – Zobor a Krškany, príslušníci Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov – Oblastný výbor Nitra ako aj Jednoty dôchodcov na Slovensku – mestská organizácia 1 v Nitre.

Pamätný deň vojnových hrdinov a veteránov si už tradične spolu so zúčastnenými uctili aj vojaci z protilietadlovej raketovej brigády a 12. mechanizovaného práporu, pod velením veliteľa posádky plukovníka Ladislava Dovhuna. Toto spomienkové stretnutie bolo aj prejavom úcty a uznania k súčasným veteránom, zomrelým vojakom, vrátane vďaky za všetko, čo vykonali v mene Ozbrojených síl Slovenskej republiky pre nás všetkých.

Atmosféru pietnej spomienky dotvorili umelecký prednes básne „Na flámskych poliach“ v origináli  „In Flanders Fields“ od kanadského vojenského lekára podplukovníka Johna McCrae v podaní pána Galabu z Jednoty dôchodcov na Slovensku – mestskej organizácie 1 v Nitre ako aj tóny „Večierky“ v podaní trubača vojenskej hudby OS SR.

Cintorín v Mlynárciach je unikátny tým, že sú tu pochovaní vedľa seba muži rôznych národností a vierovyznania. Je tu celkom 437 hrobov. Podľa záznamov sú v nich pochovaní Poliaci, Česi, Srbi, Chorváti, Rusi, Rumuni, Maďari, Taliani, Nemci, Rakúšania, Slováci a 9 neznámych vojakov. Je tu pochovaný aj vojenský kurát kapitán Zdrálek, na ktorom hrobe stojí socha vojaka, dielo Júliusa Bártfaya z roku 1924.

Obidva útvary posádky Nitra sa už niekoľko rokov aktívne podieľajú na údržbe tohto unikátneho vojenského cintorína a tak pomáhajú aj v udržiavaní tradícii a spomienok na obete I. svetovej vojny.


Deň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v NitreDeň vojnových veteránov v Nitre

Autor: plrb , Foto: plrb - Dátum: 14.11.2018
Čítanosť: 3167
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share