Preskocit navigáciu

Letci na Maratóne v Aténach


Letci na Maratóne v Aténach

Dvaja príslušníci z vrtuľníkového krídla Prešov a jeden z veliteľstva VzS OS SR sa 11.11.2018 zúčastnili 36.ročníka maratónu v Aténach. V slnečnom počasí sa tak popasovali s identickou trasou ako podľa legendy bežal grécky vojak Feidippides. Toho v roku 490 pred Kristom vyslali z mesta Maratón do Atén, aby oznámil vzhľadom k presile súpera takmer zázračné víťazstvo nad Peržanmi. Podľa legendy zabehol Feidippides celú vzdialenosť bez zastavenia a krátko po tom ako odkaz o víťazstve odovzdal skolaboval a od vyčerpania zomrel.

Atmosféra tohto ročníka bola poznačená tragickými požiarmi, ktoré zasiahli práve oblasti medzi mestami Maratón a Atény pri ktorých zahynulo 99 ľudí. Okolo celej trasy stáli domáci fanúšikovia oblečený v čiernych tričkách s bielym dátumom 23.7.2018 na hrudi, pripomínajúcim dátum vzplanutia požiarov.   

Príslušníci OS SR absolvovali jeden z najťažších testov fyzickej kondície a morálky veľmi dôstojne aj napriek nevýhodnej štartovej pozícii. Usporiadatelia ich nedopatrením zaradili až do posledného štartového sektoru. V praxi to znamenalo skutočný štart až cca 40 minút od výstrelu a ľudskú masu približne 14 000 pretekárov pred sebou, ktorých bolo treba v pomerne úzkych uliciach mesta a aj neskôr na trati komplikovane obiehať. Napriek tomu predbehli takmer 90 % štartového poľa a podobný výsledok dosiahli aj v hodnotení medzi 74 slovenskými účastníkmi, kde sa umiestnili na 6 resp. 7 mieste.

Trojica vojenských bežcov so slovenským znakom a s vrtuľníkom Black Hawk na hrudi potvrdila, že aj napriek ťažkým klimatickým podmienkam, kopcovitému profilu trate a tohto roku z dôvodu spomínaných požiarov smutnejšiemu obrazu spustošenej vyľudnenej krajiny dobeh na historický štadión Panathenaic Stadium je vrcholom snaženia a nezabudnuteľným sviatkom pre každého amatérskeho vytrvalostného bežca.       


Letci na Maratóne v AténachLetci na Maratóne v AténachLetci na Maratóne v AténachLetci na Maratóne v AténachLetci na Maratóne v Aténach.Letci na Maratóne v Aténach.Letci na Maratóne v Aténach.Letci na Maratóne v Aténach.

Autor: nrtm. Miroslav ŠTUBŇA , Foto: autor - Dátum: 15.11.2018
Čítanosť: 5062
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share