Preskocit navigáciu

Tretí týždeň výcviku ,,MODRÝCH BARETOV“ pokračuje


Tretí týždeň výcviku ,,MODRÝCH BARETOV“ pokračuje

Tretí  týždeň výcviku príslušníkov na vyslanie do operácie UNFICYP sa presunul do posádkového cvičiska Kolíňanský vrch. Počas tohto týždňa sa prakticky precvičovali teoretické znalosti nadobudnuté z  predchádzajúcich dvoch týždňov.

Hlavný dôraz výcviku bol nasmerovaný na hliadkovanie v priestore zodpovednosti. Skúsení inštruktori sa snažili čo najlepšie nasimulovať a priblížiť jednotlivé incidenty s ktorými sa môžu patrolovacie tímy počas svojho pôsobenia reálne stretnúť v priestoroch operácie. Cvičiaci, rozdelení do dvoch tímov ALPHA, BRAVO v priestore cvičiska vykonávali hliadkovanie piatich pozícií reprezentujúcich opozičné sily Severu a Juhu so zámerom zabezpečiť ich monitorovanie a v prípade výskytu incidentov ich riešenie v súlade s mandátom vojenskej operácie. Ženijná čata sa vo väčšine  presunula do Taktického krídla generálmajora Otta Smika Sliač, kde bol  ich výcvik zameraný na obsluhu a prevádzku špeciálnych ženijných strojov. Druhá časť ženistov vykonávala budovacie práce pre bezproblémový priebeh odborného výcviku a rovnako sa realizovali aj pri stavbe poľných stanov, ktoré budú využívané k potrebám taktického cvičenia. Potrebné prostriedky, vytvorenie plánu spojenia a bezchybnú rádiokomunikáciu medzi jednotkami zabezpečili spojári.

Počas takýchto cvičení sa okrem rýchlosti nasadenia dôraz kladie aj na schopnosť zabezpečiť mier a udržať stabilitu s ukážkou použitia čo najmenšej sily. Zvládnutie neovládateľného davu „Crowd Control“, ktorý môže byť čiastočne ozbrojený si vyžaduje znalosť povelových techník v anglickom jazyku,   na ktoré musia všetci príslušníci nasadenej medzinárodnej jednotky pri vzniku napätia počas demonštrácií vedieť nielen okamžite, ale aj správne reagovať. Jednou zo základných zručností vojakov pôsobiacich v operácii UNFICYP je aj schopnosť viesť motorové vozidlo podľa cyperských pravidiel cestnej premávky ako je jazda v ľavom jazdnom pruhu. Z uvedeného dôvodu boli cvičiaci profesionáli preskúšaní pod dozorom inštruktorov aj z pravidiel cestnej premávky a z vodičských zručností v priestoroch posádkového cvičiska. Jednou z ďalších preverovaných oblastí bola topografia a zdravotnícka príprava, kde si jednotlivci vyskúšali  vyslobodenie zraneného z motorového vozidla a prakticky precvičili základy poskytnutia prvej pomoci. Súbežne s prebiehajúcim výcvikom absolvuje jednotka aj povinné očkovanie, ktoré je nevyhnutnou podmienkou pred vycestovaním do priestoru operácie.

Nadobudnuté teoretické a praktické zručnosti využijú príslušníci počas záverečného taktického cvičenia, ktoré bude v dňoch 27. a 28. novembra 2018 vyvrcholením celého výcvikového úsilia, počas ktorého bude komplexne preverený každý jeden profesionálny vojak a zároveň ukáže pripravenosť rotácie plniť úlohy v priestore zodpovednosti Sektoru 4 ako aj na veliteľstve v Nikózii.


Tretí týždeň výcviku ,,MODRÝCH BARETOV“ pokračujeTretí týždeň výcviku ,,MODRÝCH BARETOV“ pokračujeTretí týždeň výcviku ,,MODRÝCH BARETOV“ pokračujeTretí týždeň výcviku ,,MODRÝCH BARETOV“ pokračujeTretí týždeň výcviku ,,MODRÝCH BARETOV“ pokračujeTretí týždeň výcviku ,,MODRÝCH BARETOV“ pokračujeTretí týždeň výcviku ,,MODRÝCH BARETOV“ pokračujeTretí týždeň výcviku ,,MODRÝCH BARETOV“ pokračujeTretí týždeň výcviku ,,MODRÝCH BARETOV“ pokračujeTretí týždeň výcviku ,,MODRÝCH BARETOV“ pokračujeTretí týždeň výcviku ,,MODRÝCH BARETOV“ pokračujeTretí týždeň výcviku ,,MODRÝCH BARETOV“ pokračuje

Autor: plrb , Foto: rtm. Igor Boško - Dátum: 27.11.2018
Čítanosť: 5521
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share