Preskocit navigáciu

ISAF - Medaily NATO pre slovenských vojakov a nový veliteľ kontingentu


ISAF - Medaily NATO pre slovenských vojakov a nový veliteľ kontingentu

Veliteľ Centra riadenia operácií plukovník gšt. Jindřich Joch prijal dnes posledné hlásenie od veliteľa slovenského vojenského kontingentu v Afganistane podplukovníka Jozefa Ševčíka. Ten zároveň na rozkaz plk. Jocha odovzdal spolu so štátnou zástavou Slovenskej republiky velenie 242 člennej jednotky do rúk podplukovníka Alexandra Schobera. Pplk. Schober pred odchodom do operácie ISAF pôsobil na Generálnom štábe OS SR a má už skúsenosti zo zahraničného nasadenia vo Východnom Timore a v Iraku.

Na slávnostnom akte bol prítomný veliteľ leteckej základne v Kandaháre Air Commodor Malcolm Brecht, veliteľ holandského kontingentu brig. gen. Rob van der Meer a ďalší vysokopostavení dôstojníci ISAF z ozbrojených síl Bulharska, Česka, Francúzska, Holandska, Kanady, USA, či Veľkej Británie. Pred slávnostným odovzdaním velenia veliteľ leteckej základne Air Commodor Malcolm Brecht (u nás ekvivalent brigádny generál) vyznamenal 61 príslušníkov strážnej jednotky medailou Non Article 5 Medal NATO ISAF za službu v operácii NATO (ženisti a členovia národného podporného prvku boli vyznamenaní v novembri). Air Commodor Brecht vyznamenal aj veliteľa kontingentu pplk. J. Ševčíka a jeho zástupcu majora gšt. Ferdinanda Muríňa. Uvedenú medailu udelil aj plk. gšt J. Jochovi, ktorý už po štvrtýkrát riadi striedanie slovenských jednotiek v Afganistane, za podporu a zabezpečovanie nasadenia jednotiek OS SR do operácie. Ďalším piatim dôstojníkom a vojakom venoval M. Brecht navyše za mimoriadne dobré plnenie povinností svoju pamätnú mincu. Pamätnú krištáľovú plaketu a osobný dar venoval aj s veľkým poďakovaním pplk. Ševčíkovi.

Veliteľ kandahárskej leteckej základne vo svojom príhovore vysoko ocenil prácu slovenských vojakov, ktorí za veľmi ťažkých klimatických podmienok dokázali plniť všetky stanovené úlohy včas a bez chýb. Vyzdvihol prácu slovenských odmínovačov, ktorí veľmi pohotovo a bez chýb aj napriek 45-stupňovým teplotám dokázali preveriť na mínovú bezpečnosť plochy potrebné na rozšírenie letiskového areálu. Vyzdvihol prácu stavebnej čaty, ktorá okrem iných činností v prospech velenia základne vybudovala v areáli tábora príslušníkov OS SR nový útulný drevený Slovenský dom. V ňom sa uskutočnila aj uvedená slávnosť, nakoľko v Kandaháre sa po 8-mesačnom suchu bez kvapky dažďa začal čas prudkých lejakov. M. Brecht zdôraznil aj veľmi vysoký kredit strážnej jednotky, ktorá v Kandaháre strážila jednu z najdôležitejších vstupných brán a denne preverila priemerne tisícku na základni pracujúcich lokálnych zamestnancov a stovky vozidiel. „Slováci si plnili svoje úlohy veľmi ústretovo a profesionálne, nič ich nerozhádzalo, vždy sa vedeli vynájsť. Aj ako s vojakmi, tak aj ako s ľuďmi sa mi s nimi spolupracovalo veľmi dobre. Verím, že rovnako dobrá spolupráca bude aj s novou rotáciou“, zdôraznil Air Commodor Malcolm Brecht.

Po slávnostných aktoch zotrvali generáli a dôstojníci z medzinárodných štábov v Slovenskom dome s odchádzajúcimi slovenskými vojakmi, aby sa ešte raz v priateľskom duchu rozlúčili pred návratom svojich slovenských kolegov späť do vlasti.

 


Foto1Foto1Foto1Foto1Foto2Foto2Foto2Foto2Foto3Foto3Foto3Foto3

Autor: MO SR - Pavol Vitko, OS SR - kpt. Milan Vanga , Foto: MO SR - Pavol Vitko, OS SR - kpt. Milan Vanga - Dátum: 11.12.2009
Čítanosť: 22367
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share