Cvičenie TESTUDO SOARING 2019


Cvičenie TESTUDO SOARING 2019

Príslušníci mechanizovanej roty v rámci predsunutej prítomnosti Lotyšsko sa v dňoch 2. až 5. apríla 2019 zúčastnili medzinárodného taktického cvičenia TESTUDO SOARING 2019, zameraného na precvičenie spoločných operačných postupov na rýchle rozmiestnenie pohotovostnej manévrovej jednotky eFP v rámci územia Lotyšska a zničenie diverzných jednotiek nepriateľa. Spôsobilosti plánovania a riadenia vojenských výsadkových operácií, ako aj spoločné plnenie taktických úloh boli precvičené spolu s kolegami z členských krajín NATO, zaradených v rámci eFP bojovej skupiny a americkou vrtuľníkovou jednotkou.
Cvičiaca jednotka pod velením nadporučíka Ing. Lukáša LIGASA plnila úlohy spolu s pridelenou španielskou ženijnou čatou, slovinským JTAC tímom a kanadskou prieskumnou čatou. V úvode cvičenia bolo vykonané plánovanie a následne predbojové nácviky, tzv. Cold Load Training, s cieľom pripraviť mechanizovanú rotu k činnostiam pri nasadaní a zosadaní z vrtuľníkov a zaistení pristávacej plochy. V deň „D“ vykonala mechanizovaná rota spolu s pridelenými jednotkami výsadok z vrtuľníkov Black Hawk UH-60, taktický presun nepriateľským priestorom a následne útok do objektu TITAN s cieľom ovládnuť pridelený objekt. K ničeniu vybraných prvkov nepriateľa boli prostredníctvom JTAC tímu využité aj prostriedky vzdušnej podpory nadriadeného, realizované portugalskými stíhačkami F-16. Po ovládnutí objektu, vykonaní reorganizácie a konsolidácie bol následne vyžiadaný MEDEVAC pre zranených, ktorý bol zabezpečený prostredníctvom zdravotníckeho vrtuľníka Black Hawk UH-60.
Plnenie náročných taktických úloh preverilo schopnosť pozemných jednotiek eFP spolupracovať nielen navzájom, ale aj v súčinnosti so vzdušnou podporou. Počas cvičenia slovenská mechanizovaná rota preukázala veľkú mieru odbornej pripravenosti a taktickej zručnosti, čo bolo konštatované počas vyhodnotenia cvičenia zástupcom veliteľa eFP bojovej skupiny.


Cvičenie TESTUDO SOARING 2019Cvičenie TESTUDO SOARING 2019Cvičenie TESTUDO SOARING 2019Cvičenie TESTUDO SOARING 2019Cvičenie TESTUDO SOARING 2019 2Cvičenie TESTUDO SOARING 2019 2Cvičenie TESTUDO SOARING 2019 2Cvičenie TESTUDO SOARING 2019 2

Autor: SVK eFP , Foto: eFP LAT - Dátum: 08.04.2019
Čítanosť: 9586
Verzia pre tlač

Skočiť na menu